> Voliotaki: Η AΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ! ΟΙ δύο ΜΙΜΗΔΕΣ και ο ΦΟΝΤΑΚΑΣ!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η AΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ! ΟΙ δύο ΜΙΜΗΔΕΣ και ο ΦΟΝΤΑΚΑΣ!

Η αγία τριάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι τρεις ποδοσφαιριστές, όχι απαραίτητα οι καλύτεροι, όμως σίγουρα περισσότερο αναγνωρίσιμοι. Φιγούρες εμβληματικές της μεταπολεμικής περιόδου. Ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού, ο Μίμης Δομάζος του Παναθηναϊκού και ο Μίμης Παπαϊωάννου της ΑΕΚ.

Το ερώτημα θα τεθεί και απάντηση δεν θα αποφύγω να δώσω. Αν δεν φορούσαν τη φανέλα των τριών δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας μας, θα τους είχε περιποιηθεί το ίδιο η Ιστορία; Ασφαλώς, όχι. Κάποια δεδομένα δεν τα αγνοείς. 
Διαφορετική θα ήταν η θέση στην πινακοθήκη των μεγάλων, π.χ. του Γιώργου Κούδα, αν είχε αντρωθεί ποδοσφαιρικά σε ομάδα του τέως ΠΟΚ. Όπως επίσης θα μειονεκτούσε το προσωπικό του εκτόπισμα αν το είχε ταυτίσει με ομάδα της περιφέρειας, της επαρχίας κι όχι με τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο ισχύει για τον Χατζηπαναγή.
Για κάποιους ο μέγιστος Έλλην ποδοσφαιριστής, ο πιο ολοκληρωμένος είναι ο Τάκης Λουκανίδης, της χρυσής εποχής της Δόξας Δράμας που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό. Να, όμως, που το πιο μεγάλο όνομα του Παναθηναϊκού (απολύτως δικαιολογημένα, διότι κρίνεται και η προσφορά του) είναι ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος, που το 1959 πήγε στην Λεωφόρο από την Άμυνα Αμπελοκήπων. 
Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός απέκτησε από τον Ατρόμητο Πειραιά τον, κατά 4 χρόνια μεγαλύτερο του Δομάζου, Γιώργο Σιδέρη. Τον κανονιέρη, με σώμα πυγμάχου και πόδια που καρφωνόντουσαν σε κάθε πάτημα στο χορτάρι.
Συνομήλικος του Δομάζου, του 1942, ο Μίμης Παπαϊωάννου ο οποίος το 1962 μετακινήθηκε από την Βέροια στην Φιλαδέλφεια. Στη φώτο, ο Σιδέρης ανάμεσα στους δυο Μίμηδες, δεξιά ο Παπαϊωάνου, αριστερά ο Δομάζος.
Γράφουμε τούτες τις αράδες με αφορμή ένα «ιστορικό» γεγονός για την ποδοσφαιρική Ελλάδα του 1970. Σα σήμερα, 15 Μαΐου, ο «φόντακας» Γιώργαρος Σιδέρης υπέγραψε συμβόλαιο με την Ρουαγιάλ Άντβερπ του Βελγίου. Μια μεταγραφή ασυνήθιστη, που δικαιολογημένα προκάλεσε θαυμασμό και έκπληξη. Έλληνας ποδοσφαιριστής στο εξωτερικό! Τόσο απίστευτο. Τόσο τιμητικό.
Σήμερα Έλληνες ποδοσφαιριστές, που δεν τους γνωρίζουμε καν στην πιάτσα του πρωταθλήματος, κάνουν καριέρα και τρώνε ψωμί στο εξωτερικό. Μετριότητες. Το 1970 έκανε μπαμ ο Σιδέρης παρ’ ό,τι ήταν ξακουστός γκολτζής και παρ’ ό,τι πήγε σε ομάδα μικρομεσαία του Βελγίου.
Λεπτομέρεια. Πάντα είχε παράπονα ο Σιδέρης από τον Ολυμπιακό, ότι δεν τον ικανοποιούσε οικονομικά, σύμφωνα με την αξία του. Ένα χρόνο στην Άντβερπ ο φόντακας έπαιρνε κάθε μήνα 88 ευρώ, σημερινά λεφτά. Υπέρογκο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα.