> Voliotaki: ΕΧΟΥΝ @@ οι ΚΥΠΡΙΟΙ: Σηκώνουν ΑΝΑΣΤΗΜΑ στον ΣΟΥΛΤΑΝΟ και καθορίζουν ΑΟΖ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΕΧΟΥΝ @@ οι ΚΥΠΡΙΟΙ: Σηκώνουν ΑΝΑΣΤΗΜΑ στον ΣΟΥΛΤΑΝΟ και καθορίζουν ΑΟΖ

Σε μία κίνηση-ματ προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία αφού σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών η Λευκωσία αναμένεται να καταθέσει συντεταγμένες στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την περιοχή βορείως της Κύπρου.
Σύμφωνα με το τυπικό, μετά την κατάθεση της περιοχής, η Λευκωσία θα πρέπει να προσέλθει 

σε διαπραγματεύσεις με το παράκτιο κράτος που είναι η Τουρκία. Η ενέργεια της ανακήρυξης ΑΟΖ γίνεται ως απάντηση στις τουρκικές εξαγγελίες για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 
Η προετοιμασία αυτής της κίνησης γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, τώρα όμως κρίθηκε σε πολιτικό επίπεδο ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάθεση των στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη.
Υπενθυμίζεται ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο έχει γίνει με  σχετικές πρωτοβουλίες της Κύπρου, καθώς από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ωστόσο, όπως δηλώνουν Κύπριοι αξιωματούχοι το ζήτημα δεν θα είναι τόσο εύκολο με την Τουρκία.
Η Άγκυρα με βάση τη διαχρονική πρακτική της, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένεται δε πως θα αντιδράσει στην απόφαση αυτή με δικές της κινήσεις.
Ήδη, έχει κηρυχθεί εδώ και κάποια χρόνια ΑΟΖ ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το ψευδοκρατος, κάτι το οποίο προφανώς είναι παράνομο. Περαιτέρω, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και έχει καταθέσει και στοιχεία με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και ενημέρωση την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία έχει προβεί σε διαβήματα σε διάφορα επίπεδα, γραπτώς και προφορικά, για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην αγορά πλατφόρμας για γεώτρηση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. 
Η πλατφόρμα που αγοράστηκε από την Τουρκία ανήκε σε εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων, ωστόσο, φαίνεται πως στη συνέχεια πωλήθηκε σε Κορεάτες, που συνεργάζονται επιχειρηματικά με Τούρκους.