> Voliotaki: ΜET’ EMΠΟΔΙΩΝ προχωρούν οι ηλεκτρονικοί ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ...

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΜET’ EMΠΟΔΙΩΝ προχωρούν οι ηλεκτρονικοί ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ...

Το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλει στους συμβολαιογράφους να εγγραφούν στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή, πολλοί συμβολαιογράφοι έχουν δεχθεί απειλές ενόψει της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών


πλειστηριασμών και αρνούνται να εγγραφούν στο νέο σύστημα. 

Μάλιστα, ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων έχει αποστείλει στα μέλη του επιστολή με την οποία τους ζητεί να προχωρήσουν στη διαδικασία για την εγγραφή τους στο νέο σύστημα. 

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε εισβολή σε συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας από μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», ενώ σύμφωνα με συμβολαιογράφους έχουν δεχθεί πολλές απειλές για κλιμάκωση της βίας σε περίπτωση συμμετοχής τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Νέα εμπόδια

Ολα αυτά δημιουργούν νέα εμπόδια και καθυστερήσεις στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εργαλείο που θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικά των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούν, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. 


Οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των θεσμών, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί με το νέο σύστημα. 

Ωστόσο, η απροθυμία των συμβολαιογράφων να συμμετάσχουν στη διαδικασία δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το σύστημα λειτουργήσει τον Νοέμβριο και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα υποχρεώνει τους συμβολαιογράφους να εγγραφούν.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το πιθανότερο είναι οι πρώτοι πλειστηριασμοί να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ, όπως τονίζουν, τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα είναι μεγάλης αξίας και όχι «μικρά» και πρώτη κατοικία.

Οπως εκτιμούν, τους επόμενους μήνες θα «βγουν» στην αγορά, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, 8.000 με 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και εμπορικά– και οι τράπεζες σχεδιάζουν, σε συνάρτηση και με τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά ακινήτων, να αποκτήσουν μέχρι και 6.000 ακίνητα, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της νέας αγοράς και την ήπια προσαρμογή των τιμών. 


Οι τράπεζες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που θα αποκτήσουν σχεδιάζουν να τα επαναφέρουν σταδιακά στην αγορά σε βάθος 3ετίας, όταν οι συνθήκες για την οικονομία και την αγορά ακινήτων θα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες - Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) πρέπει να μειωθούν από 72,8 σήμερα (Ιούνιος 2017) στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. 


Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 98,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019...