> Voliotaki: Το γεωτρύπανο των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ κατευθύνεται προς το «οικόπεδο» 11 – Η ΑΓΚΥΡΑ παρακολουθεί (προς το παρόν)

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Το γεωτρύπανο των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ κατευθύνεται προς το «οικόπεδο» 11 – Η ΑΓΚΥΡΑ παρακολουθεί (προς το παρόν)

Όλα προχωρούν κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των γεωτρήσεων της γαλλικής ΤOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella με σημαία του Παναμά, αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Τενερίφη της Ισπανίας με προορισμό το περιβόητο τεμάχιο 11
Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην ΑΟΖ της Κύπρου στις 12 Ιουλίου.
Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, για λογαριασμό της κοινοπραξίας TOTAL-ENI προβλέπεται να ξεκινήσει μεταξύ 14 και 15 Ιουλίου και να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, όπου και μέχρι τότε προβλέπεται ότι θα εντοπιστεί κάποιο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Οι προετοιμασίες της TOTAL στην Κύπρο για την εμπρόθεσμη έναρξη της γεώτρησης συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς και όλοι αναμένουν την αντίδραση της Άγκυρας.
Η Άγκυρα η οποία θα δυσκολευτεί πολύ να πράξει κάτι ενάντια στα γαλλικά συμφέροντα. Η TOTAL δεν είναι μια απλή εταιρεία αλλά… η Γαλλία η ίδια.
Μέχρι τον Οκτώβριο μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλά μπορούν να συμβούν ιδιαίτερα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων όπου ξένοι παράγοντες πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί από μόνη της στην αυτοκατάλυσή της.
Έναν σχεδιασμό που προωθούσε ιδιαίτερα η πρότερη διακυβέρνηση στις ΗΠΑ του συστήματος Ομπάμα-Κλίντον-Σόρος. Σημειώνεται ότι η Κύπρος σύρεται στις διαπραγματεύσεις αυτές χωρίς να έχει γίνει δεκτή η μόνη ρεαλιστική βάση εξεύρεσης λύσης που είναι η κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων