> Voliotaki: BOMBA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ! Στο δρόμο περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι!

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

BOMBA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ! Στο δρόμο περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι!

Σημαντικά οφέλη θα εγγράψει, βραχυπρόθεσμα, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,22% από την επικείμενη πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής
καθώς πέραν του τιμήματος και της έμμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα μειωθεί και το εν Ελλάδι προσωπικό, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχήμα Calamos-Exin Partners αποτίμησε το 100% της
Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και την 15ετή (10 έτη+5 χρόνια επέκτασης) συμφωνία bancassurance στα 960 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα εισπράξει για το 75% τίμημα 720 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος 157,5 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η κοινοπραξία δεσμεύεται να εξοφλήσει η Εθνική Ασφαλιστική, υπό την ιδιοκτησία τους, το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, τις ομολογίες του οποίου κατέχει στο σύνολό τους η Εθνική. Στα μελλοντικά έσοδα της τράπεζας θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι σταθερές προμήθειες, αλλά και τα success fees για την ασφαλιστική παραγωγή που θα έρχεται από τα γκισέ.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 28 Ιουνίου, αμέσως μετά την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους της τράπεζας, κατά την τακτική γενική συνέλευση στις 30 Ιουνίου.
Με τη μεταβίβαση του 75% (σ.σ. στα τέλη του έτους) η Εθνική θα σταματήσει να ενοποιεί την Εθνική Ασφαλιστική ως θυγατρική και θα το πράττει με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Αυτό θα οδηγήσει αφενός σε έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 70 μονάδες βάσης τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, αφετέρου, σε μείωση του εν Ελλάδι προσωπικού για τον όμιλο κατά περίπου 850 άτομα.
Στο τέλος του 2016, ο αριθμός του εν Ελλάδι προσωπικού μειώθηκε στις 10.636 άτομα και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς πρέπει να υποχωρήσει σε 10.250, για να μειωθεί ως το τέλος του 2018 σε 9.950 με βάση τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Η πώληση της ασφαλιστικής θα οδηγήσει στην πρόωρη επίτευξη της παραπάνω δέσμευσης. Στα τέλη του 2017, όταν και αναμένεται να διενεργηθεί η μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το προσωπικό της τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω από τις 9.800 άτομα.
Ως αποτέλεσμα του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας, η Εθνική θα πιάσει φέτος και τον στόχο του πλάνου αναδιάρθρωσης για περιορισμό των εν Ελλάδι λειτουργικών εξόδων στα 961 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι σχετικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 996 εκατ. ευρώ και φέτος θα είναι μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ, λόγω της ετήσιας εξοικονόμησης από την αποχώρηση 1.170 υπαλλήλων.
Η τράπεζα έχει καλύψει, ήδη από το 2015, τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περαιτέρω περιορισμό του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα στα 540 (510 στις 31.12.2016),
Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που δεν έχει τον «βραχνά» της βελτίωσης του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις καθώς ήδη από το τέλος του 2015 πληροί τη σχετική δέσμευση ( λόγος καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από 115%). Στο τέλος του 2016 οι καθαρές χορηγήσεις αντιστοιχούσαν στο 86,1% των καταθέσεων.
EURO2DAY.GR