> Voliotaki: ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ: «Κλειδί» για την Ουάσινγκτον, η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ: «Κλειδί» για την Ουάσινγκτον, η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, Mark A. Milley.
Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο
σύσφιξης και αναβάθμισης με επίκεντρο τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στις διμερείς επαφές μεταξύ Έλληνα και Αμερικανού Α/ΓΕΣ είναι τα εξής:
– Η προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ και ειδικότερα με τη μορφή πλεονάζοντος υλικού (EDA, Excess Defense Article). Συγκεκριμένα, ήδη η χώρα μας θα προμηθευτεί 15 βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook ενώ υπάρχουν συζητήσεις για ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa.

– Η εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων όπως πρόσφατα έλαβε χώρα η άσκηση Bayonet Minotaur 2017 καθώς και επιμέρους εκπαιδεύσεις με μονάδες της Ελληνικής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ) και αντίστοιχων Αμερικανικών. Στην ατζέντα του Έλληνα Αρχηγού στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί και το θέμα της διεύρυνσης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκτός Ειδικών Δυνάμεων με εμπλοκή  και άλλων Όπλων του Ελληνικού Στρατού.
Ήδη τα τελευταία τρια χρόνια παρατηρείται μια αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με επίκεντρο τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τη μόνιμη παρουσία Αμερικανών SEAL των ομάδων 2,4, 8 & 10 στην Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ και την αδιάλειπτη εκπαίδευση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών βατραχανθρώπων. Η συνεργασία μεταξύ της ΜΥΑ/ΛΣ και των SEALs εστιάζεται σε αντικείμενα μη συναινετικών νηοψιών (VBSS: Visit, board, search, and seizure) και εκτέλεσης επιχειρήσεων MIO (Maritime Interdiction Operations).
Οι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ επενδύουν σε τέτοιες κινήσεις είναι η ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων να πραγματοποιούν επιχειρήσεων οι οποίες είναι κοινού συμφέροντος. Στόχος, τους είναι η Ελλάδα και οι προανεφερθείσες Μονάδες να διατηρούν την τεχνογνωσία και το απαραίτητο επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Όμως εκτός των Ειδικών Δυνάμεων και των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, οι ΗΠΑ αναγνώριζουν στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο εταίρο και ένα πόλο σταθερότητας που καλύπτει την κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Τουρκία. Κομβικής φύσεως είναι οι συζητήσεις που διεξάγωνται σε επίπεδο Υπουργών Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας καθώς και για την προοπτική επέκτασης της και σε άλλα μέρη όπως στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι της Κρήτης.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο σημερινός Α/ΓΕΣ διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με Αμερικανούς ανώτατους αξιωματικούς λόγω της πρότερης εμπειρίας του έχοντας περατώσει επιτυχώς τις σπουδές του, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας».
ΠΗΓΗ: thinknews.gr