> Voliotaki: ΣΟΚ! Αυτές οι πόλεις θα «ψηθούν» – Δείτε τι έρχεται

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΣΟΚ! Αυτές οι πόλεις θα «ψηθούν» – Δείτε τι έρχεται

Ακόμα και τους έμπειρους μετεωρολόγους εκπλήσσει το κύμα καύσωνα που αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.
Το σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει από την Αφρική και κινείται προς τη χώρας φέρνει μαζί του θερμοκρασίες εξαιρετικά σπάνιες για τα δεδομένα της χώρας μας.
«Ήδη, από τις περιοχές της Αλγερίας και της Τυνησίας, έχουν ξεκινήσει οι πολύ θερμές αέριες μάζες που από την Πέμπτη θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ελλάδα. Θα κινηθούν πάνω από τη Μεσόγειο και θα φτάσουν και στη χώρα μας. Η έκτασή τους θα είναι τεράστια», τονίζει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος.
Ο γνωστός μετεωρολόγος και αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων ΝΔ επισημαίνει ότι ορισμένες περιοχές της χώρας μας θα… ψηθούν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Οι πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα της Βοιωτίας, ο κάμπος της Αργολίδας, τμήματα της Λακωνίας αλλά και η Μεσσαρά της Κρήτης είναι κάποιες από τις περιοχές που δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα ώστε ο υδράργυρος εκεί να ξεπεράσει και τους 43-44°C», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.
Μάλιστα, απευθύνει έκκληση προς τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για το τετραήμερο από Πέμπτη μέχρι Κυριακή.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ:
«4ΗΜΕΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ – ΚΑΜΙΝΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ
Δεν είναι και σύνηθες για τη χώρα μας να σημειώνονται για 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 42-43°C σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές. Αυτός ο 4ήμερος καύσωνας (Πέμπτη-Κυριακή) θα μας επαναφέρει μνήμες του Ιούνη του 2007, όταν στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί Πανευρωπαϊκά ρεκόρ στη θερμοκρασία.
* ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΣ…
Ήδη, από τις περιοχές της Αλγερίας και της Τυνησίας, έχουν ξεκινήσει οι πολύ θερμές αέριες μάζες που από την Πέμπτη θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ελλάδα. Θα κινηθούν πάνω από τη Μεσόγειο και θα φτάσουν και στη χώρα μας. Η έκτασή τους θα είναι τεράστια. Η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και οι χώρες της Μέσης Ανατολής ή τμήματα της Ουκρανίας, θα επηρεαστούν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
* ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 43 ;;;
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, οι θερμοκρασίες ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμη και τους 44-45°C. Σαφώς και δεν θα συμβεί αυτό παντού. Όμως υπάρχουν τμήματα της χώρας που φημίζονται για τις ακραίες τιμές που σημειώνονται εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα, οι πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα της Βοιωτίας, ο κάμπος της Αργολίδας, τμήματα της Λακωνίας αλλά και η Μεσσαρά της Κρήτης είναι κάποιες από τις περιοχές που δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα ώστε ο υδράργυρος εκεί να ξεπεράσει και τους 43-44°C.
* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
ΑΘΗΝΑ:
Πέμπτη: 40-41°C
Παρασκευή: 43°C
Σάββατο: 43-44°C
Κυριακή: 42-43°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Πέμπτη: 38°C
Παρασκευή: 40°C
Σάββατο: 40-41°C
Κυριακή: 39°C
ΛΑΡΙΣΑ:
Πέμπτη: 41-42°C
Παρασκευή: 43-44°C
Σάββατο: 44-45°C
Κυριακή: 43°C
ΑΡΓΟΣ:
Πέμπτη: 41-42°C
Παρασκευή: 44-45°C
Σάββατο: 44-45°C
Κυριακή: 44°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ:
Πέμπτη: 34-35°C
Παρασκευή: 36-37°C
Σάββατο: 38-39°C
Κυριακή: 38-39°C
Στο νότιο Ηράκλειο, στον κάμπο της Μεσσαράς, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 4-5°C πιο αυξημένες.
* ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ
Στις περιοχές που υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με τσιμέντο και στις μεγαλουπόλεις, ο υδράργυρος αυτές τις 4 ημέρες δεν θα μπορέσει να κατέβει πιο κάτω από τους 30-31°C. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, τα βράδια θα είναι δύσκολα ως προς την αίσθηση της δυσφορίας λόγω του ότι θα είναι αυξημένες και οι τιμές της σχετικής υγρασίας.
* ΟΣΟ ΒΙΑΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ …ΤΟΣΟ ΒΙΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά το πέρας του ισχυρού αυτού καύσωνα, θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που θα εκτοπίσουν αυτές τις θερμές αέριες μάζες. Ήδη από την Κυριακή το βράδυ, θα «ανασάνουν» κάπως τα δυτικά και βόρεια της χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας να υποχωρήσει σταδιακά η ζέστη, με εξαίρεση ίσως τα Δωδεκάνησα που από την Τρίτη θα δροσιστούν.
Υ.Γ : Σας έδωσα τιμές στις θερμοκρασίες για μετά από μια εβδομάδα περίπου. Όπως είναι λογικό ενδέχεται να υπάρξουν και μικροαλλαγές σε αυτές τις τιμές. Όπως και να’χει όμως, εκτιμώ πως μια πρώτη άποψη την έχετε για το τι θα πρέπει να αναμένουμε από την Πέμπτη.
* ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι αλλά και τα παιδάκια, φροντίστε σας παρακαλώ να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας από τις 11πμ έως και τις 17μμ καθ’όλη τη διάρκεια τους συγκεκριμένου τετραημέρου (Πέμπτη-Κυριακή). Ήδη μίλησα με αρκετούς Δημάρχους της Αττικής και μου είπαν ότι θα υπάρξουν αίθουσες κλιματιζόμενες για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δροσιστούν».