> Voliotaki: ΤΕΛΙΚΑ δεν ήταν μόνο ο ΒΟΛΟΣ!! Δείτε την θάλασσα στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΤΕΛΙΚΑ δεν ήταν μόνο ο ΒΟΛΟΣ!! Δείτε την θάλασσα στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!

Μόλυνση στον Θερμαϊκό
Επαναλαμβανόμενες «κόκκινες παλίρροιες» και 
ένας πιθανός «εισβολέας» συνασπίστηκαν εδώ

και μήνες και έδωσαν ως αποτέλεσμα το αποκρουστικό θέαμα των τελευταίων ημερών στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι όμως μόνο αντιαισθητικό, είναι και εξαιρετικά πολύπλοκο το ζήτημα με την αηδιαστική «άσπρη-καφετί βλέννα» που έχει εγκατασταθεί τις τελευταίες μέρες στην επιφάνεια της θάλασσας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι. Είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη από… τον Απρίλιο.

Μόνο μία ομάδα, φαίνεται, το έχει παρακολουθήσει στην εξέλιξή του με υπομονή και πείσμα, με δειγματοληψίες και αναλύσεις, χωρίς βοήθεια φυσικά. 


Η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και οι νέοι επιστήμονες Σάββας Γενίτσαρης και Νατάσσα Στεφανίδου έχουν καταγράψει την εξέλιξη του φαινομένου για το οποίο, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» 

η κ. Μουστάκα, «περιμέναμε νωρίτερα την εμφάνιση “θαλάσσιου χιονιού” καθώς πρωτόζωα κατανάλωναν φυτοπλαγκτόν και συσσωρεύονταν νεκροί οργανισμοί, αλλά τώρα πια καταγράφεται αποσύνθεση, ένα νεκρό υλικό το οποίο επεκτάθηκε και μεταφέρθηκε με τα ρεύματα του Θερμαϊκού κόλπου».

Οπως εξηγεί, «μέχρι 300 μέτρα από την ακτή υπάρχει η “κρούστα νεκρού υλικού” και επιπλέον (στα δείγματα από 28/6/2017) ζωντανό φυτοπλαγκτόν: 


ένας ξεχωριστός ζωντανός φυτοπλαγκτικός οργανισμός της Μεσογείου, πιο άφθονος στο επιφανειακό στρώμα σε ορισμένες θέσεις, αλλά υφίσταται και ένας δεύτερος “ιδιαίτερος” οργανισμός, τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οι δύο αυτοί οργανισμοί παράγουν βλέννα, ο πρώτος καταγράφηκε να παράγει βλέννα στο εργαστήριο, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός από παλιότερα στον Θερμαϊκό. 

Η συγκολλητική βλέννα, το οπτικά ορατό αποτέλεσμα, δημιουργείται τόσο από τους ζωντανούς αυτούς οργανισμούς όσο και από τις βακτηριακές και φυσικές διεργασίες του νεκρού υλικού. 

Το φαινόμενο του “θαλάσσιου χιονιού” παίζει δημιουργικό ρόλο στην υγεία των θαλασσών και στον μετριασμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα στα απώτερα βάθη. 

Στον Θερμαϊκό κόλπο καταγράφηκαν ακόμη φυτοπλαγκτικοί οργανισμοί που έχουν και ευεργετικές συνέπειες, ακόμη και αισθητικά, αφού έχουν δώσει χρώμα τιρκουάζ στα νερά».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος «οι βλεννώδεις μάζες να μεταφερθούν στα ανοιχτά, γιατί είναι γνωστή διεργασία σε ανάλογες συνθήκες. 


Ομως τα λιγοστά στοιχεία που διαθέτουμε δεν στοιχειοθετούν μια πρόβλεψη εξέλιξης του φαινομένου σε όλον τον Θερμαϊκό και πέραν αυτού. 

Οι ψαράδες της περιοχής θα γνωρίζουν περιοχές όπου έχουν εντοπίσει ανάλογα φαινόμενα. 

Μπορεί το αισθητικό να ενοχλεί, αλλά το πρόβλημα είναι η συνέχιση της διαδικασίας κάτω από την επιφάνεια. 

Κι επειδή μεταφέρεται, δεν αποκλείεται να φτάσει σε τουριστικές περιοχές, αφού υπάρχει “ενεργό μέτωπο”».

Και ποια είναι η απάντηση ή η πιθανή λύση του προβλήματος;

Αγνωστο μέχρι στιγμής, αφού λείπουν τα μέσα και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν, συντονιζόμενοι, να τη βρουν...


efsyn.gr