> Voliotaki: Νέα σενάρια για… «πρωθυπουργό Στουρνάρα»...

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Νέα σενάρια για… «πρωθυπουργό Στουρνάρα»...


«Ιός Στουρνάρα» χτυπά ξανά το πολιτικό

σκηνικό εν μέσω αναζωπύρωσης της κόντρας του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση, αλλά και σεναρίων που του χρεώνουν (ξανά) πρωθυπουργικές βλέψεις.

Τα εν λόγω σενάρια, τα οποία συζητούνται από στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, έχουν δύο εκδοχές: 

Η πρώτη θέλει τον Γιάννη Στουρνάρα να κινείται στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου για μια επανάληψη του κυβερνητικού «μοντέλου Παπαδήμου» - με στόχο, δηλαδή, να ηγηθεί κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το ίδιο σενάριο το οποίο κυοφορείτο από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και στο πρώτο εξάμηνο του 2015, κυβερνητικά στελέχη όμως υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα σχέδιο που στην πράξη δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. 

Και θεωρούν ότι πίσω του βρίσκονται επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα που εξακολουθούν να επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, δείχνοντας στην πραγματικότητα το παλαιό σύστημα διαπλοκής.

Το «δείπνο των 8»

Τη δεύτερη εκδοχή ήρθε να στηρίξει το χθεσινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ περί του «Δείπνου των 8». Κατά την εκδοχή αυτή, ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται προτάσεις και πιέσεις να ηγηθεί του εγχειρήματος ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς και να μπει πια με ανοιχτούς και καθαρούς πολιτικούς όρους στη μάχη κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο δεν διαψεύστηκε, σε δείπνο που έγινε πριν από έναν μήνα στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, με προσκεκλημένο τον Γιάννη Στουρνάρα, προτάθηκε στον τραπεζίτη να βγει μπροστά στην προσπάθεια ανασύνταξης του μεσαίου και κεντροαριστερού χώρου. 

Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι φέρονται να ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο Τάσος ΄Γιαννίτσης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μάλιστα, κατά τα ΝΕΑ, είπε στον Γιάννη Στουρνάρα: «Πρέπει να αποφασίσεις εάν θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός ή θέλεις να μείνεις υπάλληλος».

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, ανεξαρτήτως του πολιτικού βάθους των διεργασιών, επιμένει να απαντά δημοσίως και μη ότι τα εν λόγω σενάρια δεν τον αφορούν. 

Στην κυβέρνηση όμως δεν τον πιστεύουν και δεν τον εμπιστεύονται. 

Οι δε σχέσεις Τράπεζας της Ελλάδαος – Μαξίμου – αντιπροεδρίας της κυβέρνησης έχουν διαταραχθεί αρκούντως μετά τις τελευταίες δημόσιες βολές εκατέρωθεν.

Η κόντρα με Δραγασάκη

Καθοριστική σ’ αυτή την οξεία επιδείνωση των σχέσεων ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δημόσια αμφισβήτηση – και δη μέσω διαρροών – από τον κεντρικό τραπεζίτη των όσων δήλωσε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης για το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015. 

Τότε, όπως είπε στη Βοπυλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε προτείνει στην κυβέρνηση τον Μάιο του 2015 να πληρωθεί το ΔΝΤ με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησαν διαψεύδοντας ότι υποβλήθηκε τέτοια πρόταση από τον Γιάννη Στουρνάρα, γεγονός που προκάλεσε εντονότατη ενόχληση σε Μαξίμου και Ζαλοκώστα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...