> Voliotaki: «Καυτός» Αύγουστος για τους συνταξιούχους – Μειώσεις ως 22% στις επικουρικές

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Καυτός» Αύγουστος για τους συνταξιούχους – Μειώσεις ως 22% στις επικουρικές

Μειωμένες μέχρι και 22% θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους χιλιάδες δικαιούχοι από 6 Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των επικουρικών που δίνονται λόγω αναπηρίας.
Οι περικοπές αφορούν στα τρία επικουρικά ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ ΤΕΑΠΟΚΑ), στο Ταμείο...

Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, στο ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και στο επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΧ).
Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει ότι οι επικουρικές που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των παραπάνω 6 Ταμείων αναπροσαρμόστηκαν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τα ποσά που θα πληρωθούν την Τρίτη 2 Αυγούστου έχουν μειώσεις που κυμαίνονται από 3 ως και 66 ευρώ.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο επανυπολογισμός βγάζει και οριακές αυξήσεις της τάξης των 4 ως 10 ευρώ. 
Αυτές οι θετικές μεταβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές ήταν ήδη χαμηλές και με τον επανυπολογισμό ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και σχετικά υψηλούς μισθούς στο τέλος της εργασιακού τους βίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων.
Όπως διαπιστώνει κανείς σε ένα από αυτά τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το Υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα!
Σε άλλη περίπτωση, η επικουρική σύνταξη δημοσίου υπαλλήλου που αποχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ με αναπηρία 90% μειώνεται από τις 2 Αυγούστου κατά 66 ευρώ, καθώς μετά το νέο υπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ποσό πέφτει στα 324,50 ευρώ από 390,63 ευρώ που ήταν η επικουρική μέχρι και τον Ιούλιο. Η μείωση είναι 17%.
Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. 
Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας.
Ο κόφτης πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι το ψαλίδι επιβάλλεται ακόμη και σε συνταξιούχους που έχουν 120 ευρώ επικουρική, εφόσον μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.
Συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%. 
Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτομάτως πιάνεται στον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου.