> Voliotaki: Έξαλλος ο Σόιμπλε με την Κομισιόν: «Πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες!»

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Έξαλλος ο Σόιμπλε με την Κομισιόν: «Πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες!»

Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη διστακτικότητα της Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Βερολίνο.

«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις
συνθήκες», δήλωσε ο Σόιμπλε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι αλληλλεγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες.

Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός». Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι θέμα της Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».

Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη».

Ο Σόιμπλε εξήγησε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων.

Όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, είπε, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε.

Πρέπει τώρα να «συνδέσουμε σωστά» τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση.