> Voliotaki: ΔΗΛΩΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ Όλη η αλήθεια για τις κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ Όλη η αλήθεια για τις κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς

Με αφορμή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, με την οποία γίνεται γνωστό ότι, στις 4-7-2016, κλείνουν οι περισσότερες κοινόχρηστες βρύσες στις περιφερειακές Ενότητες, και για την ενημέρωση των Βολιωτών, που σκοπίμως παραπλανώνται από τη σημερινή δημοτική αρχή, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς (περίπου 20) και της Μακρινίτσας αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής, αλλά και ολοκλήρου του Πηλίου.
Εκτός αυτού, το νερό που «χύνεται», δεν πάει χαμένο, όπως σκοπίμως αφήνεται να εννοηθεί.

Αντίθετα, συγκεντρώνεται στις δεξαμενές και διοχετεύεται στην άρδευση της κτηματικής περιφέρειας Πορταριάς, Κατηχωρίου, Άνω Βόλου, Ανακασιάς και Αγ. Γεωργίου Μπαξέδων. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι δημότες ότι η πηγή «Μάνα» της Πορταριάς δεν διοχετεύει νερό μόνο για ύδρευση, αλλά και για άρδευση, δικαίωμα που είναι νομικά κατοχυρωμένο. Πριν πολλά χρόνια, η τότε Κοινότητα Πορταριάς, στοχεύοντας στην τουριστική προβολή του χωριού, δημιούργησε τις κοινόχρηστες βρύσες, διοχετεύοντας το νερό για την άρδευση, όχι μέσω αυλακιού από την πηγή, αλλά μέσω των βρυσών. Αυτή είναι η αλήθεια, η οποία με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ διαστρεβλώθηκε.

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, χωρίς καμιά διαβούλευση με το τοπικό συμβούλιο, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ διέκοψε τη λειτουργία 12 βρυσών, για να αναγκαστεί λίγες ώρες αργότερα να τις ξανανοίξει, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών και την απειλή παραίτησης του τοπικού συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άδικων αποφάσεων για τις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, όπως είναι η εξοντωτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση των τελών ύδρευσης έως και 500%, η αναιτιολόγητη  αύξηση των τελών αποχέτευσης κατά 25% και η εκδικητική επιβολή τσουχτερών τελών άρδευσης, αποφάσεις τις οποίες κατήγγειλαν και καταψήφισαν οι μειοψηφίες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να θυμηθούμε τον κανονισμό άρδευσης που ψηφίστηκε εν μέσω δακρυγόνων και αστυνομικής βίας, σύμφωνα με τον οποίο επιβλήθηκαν αλλοπρόσαλλα τέλη άρδευσης, που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν. Τελικά, αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν σιωπηρώς και το νερό «δόθηκε» προφορικά στα τοπικά συμβούλια, να το αυτοδιαχειριστούν.

Έχοντας αποτύχει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ, έρχονται, μέσα στο καλοκαίρι, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, κλείνοντας μερικές κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς και ενδεχομένως της Μακρινίτσας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, παρά να λύσει το πρόβλημα της επάρκειας του νερού ύδρευσης. Και η αναστάτωση μπορεί να δημιουργηθεί στην άρδευση, που φέτος είναι περισσότερο αναγκαία, λόγω της αυξημένης καρποφορίας των ελαιόδεντρων.

Η προσφιλής τακτική της Δημοτικής Αρχής να στρέφει ομάδες δημοτών (κατοίκους του Βόλου) εναντίον άλλων ομάδων (εναντίον κατοίκων των χωριών), που θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα, είναι σίγουρο ότι θα καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών που κατοικούν στην πόλη ή στην περιφέρεια.


v  Ο Γ. Γκουντέλιας είναι πρώην Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας