> Voliotaki: Ένας από τους τελευταίους ναζί αξιωματικούς του Άουσβιτς απολογείται για τα εγκλήματά του

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ένας από τους τελευταίους ναζί αξιωματικούς του Άουσβιτς απολογείται για τα εγκλήματά του

Ο ναζί, πρώην λοχίας στο Άουσβιτς Reinhold Hanning παραπέμφθηκε σε δίκη στα 94 του χρόνια, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε στις ομάδες που έκαναν την επιλογή των φυλακισμένων που θα πήγαιναν για εργασία κι εκείνων που θα κατέληγαν στους θαλάμους αερίων.

Το κατηγορητήριο τον φέρνει υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 170.000 ανθρώπων.

Ο ίδιος, απολογούμενος στο δικαστήριο είπε ότι μετανιώνει που υπήρξε μέρος αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» όπως την ονόμασε, που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους και προκάλεσε τόσο πόνο.

«Ντρέπομαι που εν γνώσει μου άφησα να γίνουν τόσα εγκλήματα και δεν έκανα τίποτα να τα αντιπαλέψω» είπε ο πρώην αξιωματικός των SS, καθισμένος ο ίδιος πλέον στο αναπηρικό του καροτσάκι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Έμεινα σιωπηλός για όλη μου τη ζωή» είπε ο Hanning. «Προσπάθησα να ξεπεράσω εκείνη την περίοδο, όμως το Άουσβιτς ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης. Θα ευχόμουν να μην είχα βρεθεί ποτέ εκεί. Άνθρωποι πυροβολούνταν, εκτελούνταν με αέρια, καίγονταν.

Μπορούσα να βλέπω τα πτώματα να πετιούνται από εδώ και από εκεί. Μύριζα τα καμένα σώματα, γνώριζα από μακριά την μυρωδιά καμένων σωμάτων» συμπλήρωσε.

Πάντως ο πρώην αξιωματικός αρνείται ότι ο ίδιος είχε αναμιχθεί στην μαζική εκτέλεση ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στο μέρος του στρατοπέδου όπου δεν γίνονταν οι εκτελέσεις με αέρια.