> Voliotaki: Με το καρότο και το μαστίγιο έχει τους υπερήφανους Έλληνες η τρόικα!!

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Με το καρότο και το μαστίγιο έχει τους υπερήφανους Έλληνες η τρόικα!!

αρχείο λήψης
Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση -το συντομότερο δυνατόν- της αξιολόγησης.
Αν και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές παραμένει χαοτική, η κυβέρνηση δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου.
Τι λέει η τρόικα!!
Πηγές των θεσμών επισημαίνουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχει δυναμική για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5,4 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.
 Η στάση του ΔΝΤ είναι μυστήριο
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4,5% του ΑΕΠ και ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα και εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην επίτευξη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, και μάλιστα εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει άμεσα τα νέα μέτρα. Αλλά για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας δεν αρκεί η συμφωνία σε αυτά τα μέτρα.
Κόκκινα δάνεια
Θα πρέπει να επέλθει συμφωνία τουλάχιστον για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι», με αρμόδιους παράγοντες και από τα δύο στρατόπεδα να φοβούνται ότι μπορεί να μην κλείσει έως τις 22 Απριλίου.