> Voliotaki: Ποιοί είναι οι πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα; Αποκαλυπτική έρευνα!

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ποιοί είναι οι πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα; Αποκαλυπτική έρευνα!

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και στο λιμάνι του Πειραιά καταγράφει η έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη γλώσσα των προσφύγων , πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαρτίου, πριν κλείσουν τα σύνορα και απάντησαν 637 άτομα, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ειδικότερα διεξήχθη στους χώρους Φιλοξενίας στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά, στο Σχιστό και στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην πλειοψηφία τους είναι Σύροι (74%), άνδρες (73,8%), νέοι (72,2% έως 35 ετών) και με περιορισμένη μόρφωση (61,3% με καθόλου ή έως 9ετή εκπαίδευση).

Επίσης, το 83% είναι Σουνίτες ενώ το 58,1% προσεύχεται καθημερινά. Στη χώρα τους το 19,6% απασχολούνταν στη βιοτεχνία, το 12,5% στον δημόσιο τομέα, το 11% στο εμπόριο, το 7,5% σε τράπεζα ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση και σε γεωργικά/κτηνοτροφικά επαγγέλματα το 10% περίπου.

Κύρια αίτια για τη μετανάστευσή τους είναι κίνδυνος που διέτρεχε η ζωή τους είτε από βομβαρδισμούς (65,4%), είτε από εμφύλιο πόλεμο (33,5%), Επίσης το κλίμα τρομοκρατίας (32,7%) και οι συχνές εχθροπραξίες (28,8%) στην περιοχή τους.

Άλλα δευτερεύοντα αίτια ήταν η αποφυγή της στράτευσης, η φτώχεια και οι ελλείψεις βασικών αγαθών και υποδομών, αλλά και η περιστολή των ατομικών/ πολιτικών δικαιωμάτων ή η ανάγκη οικογενειακής συνένωσης.