> Voliotaki: Βίτσας: Ειδοποιούσαμε την τουρκική ακτοφυλακή για τους πρόσφυγες αλλά ..κώφευε

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Βίτσας: Ειδοποιούσαμε την τουρκική ακτοφυλακή για τους πρόσφυγες αλλά ..κώφευε

Δόλο στην Τουρκία για παράνομη διακίνηση μεταναστών επιρρίπτει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι "όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε και εμείς υποδείξεις στην ακτοφυλακή της Τουρκίας, όπου τις περισσότερες φορές δεν ακολουθούνταν.


Τώρα, όμως, με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα είναι εκεί, θα δίνει στοιχεία, τα οποία, ελπίζουμε - και αυτό έχει να κάνει με την εφαρμογή της συμφωνίας - σε μια καλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με τις ροές που θα έλεγε κανένας πως είναι ελπιδοφόρα.

Υπάρχουν και κινήσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με το πως λειτουργεί το πολιτικό και το στρατιωτικό σύστημα στην ίδια την Τουρκία που θα έλεγε κανείς ανησυχητικές".

Αναφερόμενος στο εάν η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που ενδεχομένως ναυαγούν στο Αιγαίο, ο κ. Βίστας επικαλέστηκε τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία και υποστήριξε ότι αυτή ορίζει "πως όσοι δεν έχουν φθάσει σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή είναι στη θάλασσα, με διάφορους τρόπους θα πηγαίνουν πίσω στα παράλια της Τουρκίας, αν δεν έχουν αυτές οι διαδικασίες σταματήσει με την υπόδειξη του ΝΑΤΟ". Πρόσθεσε επίσης ότι

Αναφερόμενος στο θέμα του Καστελόριζου απέφυγε να πει εάν το νησί περιλαμβάνεται ή όχι στην απόφαση του ΝΑΤΟ, όπως με βεβαιότητα είχε πει ο Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Βίτσας ήταν πολύ πιο προσεκτικός στην διατύπωσή του, λέγοντας ότι "στο Καστελόριζο υπάρχει δύναμη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρούνται με ευκολία οι απέναντι ακτές". Πρόσθεσε δε ότι "δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορεί να περάσουν".

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ περνούν και από την Κρήτη, και ελλιμενίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρητικά λιμάνια είναι στη συμφωνία.

Η συμφωνία αφορά το Αιγαίο και σύμφωνα με τον IMO (International Maritime Organization) το Καστελόριζο είναι ανατολική Μεσόγειος.

Για να επιχειρήσουν εκεί τα ΝΑΤΟϊκά πλοία εάν αυξηθούν ραγδαία οι προσφυγικές ροές, θα χρειαστεί ενδεχομένως επέκταση της συμφωνίας και ίσως νέες διαβουλεύσεις.