> Voliotaki: Γη και ύδωρ δίνει στην Cosco ο ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Βαρουφάκης: Διεύρυνση της συνεργασίας με την Cosco

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Γη και ύδωρ δίνει στην Cosco ο ΣΥΡΙΖΑ - Γ. Βαρουφάκης: Διεύρυνση της συνεργασίας με την Cosco


Τις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ, επισκέφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, παρουσία του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί. 

Πρόκειται για τη δεύτερη σημειολογικά σημαντική κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καθησυχάσει το Πεκίνο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ναυαρχίδα της μοίρας των κινεζικών πολεμικών πλοίων που είχε καταπλεύσει στον Πειραιά. Οπως και ο πρωθυπουργός έτσι και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον Κινέζο πρέσβη και κορυφαία στελέχη της Cosco πως η Αθήνα επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών. 

Απέφυγε να προσδιορίσει όμως επακριβώς το μοντέλο που θα προκριθεί γα την αξιοποίηση του λιμανιού. Μίλησε πάντως για ζήτημα που θα έχει οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που απαιτούνται ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με την Cosco και εντός των αμέσως επόμενων λίγων εβδομάδων θα έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να κινηθούμε μπροστά».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεναγήθηκε κατ’ ιδίαν στους προβλήτες, ενημερώθηκε ενδελεχώς για τις επενδύσεις σε πάγια και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και των 1.143 εργαζομένων της Cosco από το 2009 έως σήμερα, που αθροιστικά αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και έλαβε γνώση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον Πειραιά όπως και των μελλοντικών επενδύσεων στις οποίες προτίθεται να δεσμευτεί ότι θα προβεί ο κινεζικός όμιλος.

Ο υπουργός ενώπιον του πρέσβη Ζου Ξιαολί σημείωσε πως «αυτό που ξεκίνησε εδώ στον Πειραιά μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά και να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και των επιχειρήσεών τους με επίκεντρο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να εκχωρούνται σε επενδυτές που δεν έχουν μακροχρόνιους ορίζοντες». 

Και συμπλήρωσε πως «αυτή εδώ η επένδυση της Cosco είναι ξεκάθαρα μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Και είναι ακριβώς το είδος εκείνο των επενδύσεων που η νέα κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει ιδιαίτερα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις για το τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα με επενδυτικά project σαν αυτό της Cosco στον Πειραιά. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε έργα για τα οποία οι λαοί της Ελλάδας και της Κίνας θα είναι περήφανοι και από τα οποία θα επωφεληθούν αμφότεροι».

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, το μόνο μέσο που ήταν παρόν εκτός από την «Κ», υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα στελέχη της Cosco τα οποία εργάζονται γι’ αυτό το έργο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν από την Κίνα τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην Cosco, είναι πως προχωρούμε μπροστά και εδραιώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια πολύ μακροπρόθεσμη και ιδιαίτερα κερδοφόρα συνεργασία».

Από kathimerini