> Voliotaki: Σαπίζουν καθηλωμένα στον Μαραθώνα έξι σύγχρονα ελικόπτερα Έρευνας-Διάσωσης...

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Σαπίζουν καθηλωμένα στον Μαραθώνα έξι σύγχρονα ελικόπτερα Έρευνας-Διάσωσης...


Καθηλωμένα στην Ναυτική Βάση Κοτρώνη στον Μαραθώνα, βρίσκονται έξι ελικόπτερα τύπου ΑS365 Dauphin του Λιμενικού Σώματος.



Τα  ελικόπτερα αυτά, αποκτήθηκαν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς. Σύμφωνα με γνωρίζοντες, το κόστος αγοράς ενός τέτοιου ελικοπτέρου, ανάλογα με τα συστήματα που θα έχει, μπορεί να φτάσει και τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ…
Η τελευταία φορά που εθεάθησαν να πετούν ήταν στα μέσα του 2007, καθώς τότε δεν τελεσφόρησαν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρία, τότε Eurocopter, τώρα Airbus Helicopters.
Έκτοτε τα 6 υπερπολύτιμα ελικόπτερα μαζεύουν αράχνες στα υπόστεγα του Μαραθώνα…
Να επισημάνουμε εδώ ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν δύο μηχανές και το απαραίτητο συρματόσχοινο (σύστημα hoist) αλλά και συστήματα ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν κάτω από άσχημες συνθήκες όπως αυτές που ίσχυαν στο περιστατικό του Norman Atlantic, στο οποίο το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ελικοπτέρων και συστημάτων hoist, έστειλε ακόμα και μονοκινητήρια AB-205.
Ελικόπτερα που χρονολογούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων από την δεκαετία του 70 και έγιναν γνωστά με την στρατιωτική του ονομασία Χιούι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ…