> Voliotaki: Tης Δημοτικής παράταξης «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Tης Δημοτικής παράταξης «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14η Σεπτεμβρίου 1922 - 14η Σεπτεμβρίου 2014.

Πέρασαν 92 χρόνια από τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η γενοκτονία, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν το 1922, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε έντονα ο ελληνικός πολιτισμός.


Η Διεθνής Αναγνώριση της πιο πάνω Γενοκτονίας των Ελλήνων αποτελεί σήμερα μια ώριμη - ιστορικά και πολιτικά - πράξη καθώς και μια συμβολή για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού στο μέλλον.

Η σημερινή επέτειος έχει σπουδαία σημασία για την περιοχή μας, αφού η πόλη της Νέας Ιωνίας Βόλου ιδρύθηκε το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και αποτελεί διαχρονικά εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς.

Το κατόρθωμα των προσφύγων να διατηρήσουν μέχρι σήμερα ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις τους, αποσυνδεδεμένες από σκέψεις εθνικιστικές, εμπνέουν τον αγώνα των σύγχρονων Ελλήνων για ένα καλύτερο αύριο.

Οι αυτοδημιούργητοι πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας Βόλου είναι σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους μεγαλύτερους που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.