> Voliotaki: Λάρισα: Τρεις στους δέκα αδιαφόρησαν για τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Λάρισα: Τρεις στους δέκα αδιαφόρησαν για τον ΕΝΦΙΑ

Αρκετοί ήταν οι Λαρισαίοι που έσπευσαν κυριολεκτικά στο… παρά πέντε να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ είτε σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα, είτε στα ΕΛΤΑ, με τις ουρές να είναι ατελείωτες και την ταλαιπωρία μεγάλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, υπάρχει μία σημαντική μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων που δεν ασχολήθηκαν καν με την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου, αδυνατώντας προφανώς να τον πληρώσουν.


Όπως εξήγησε στο onlarissa.gr το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Φοροτεχνικών Λάρισας κ. Νίκος Νάτσιος, σχεδόν τρεις στους δέκα δεν πήγαν καν στα λογιστικά γραφεία προκειμένου να εκτυπώσει και να παραλάβει τις ταυτότητες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τουλάχιστον το 30% δεν πρόκειται να πληρώσει εμπρόθεσμα – τουλάχιστον – την πρώτη δόση.

Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Για τον πρώτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση της τάξης του 0,73% ενώ από τον δεύτερο εφάπαξ πρόστιμο ύψους 10% για το ληξιπρόθεσμο ποσό.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εκρεμότητα η διαδικασία άρνησης των στοιχείων για τη μείωση του επιβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τους ιδιοκτήτες των μη ηλεκτροδοτούμενων και χωρίς μίσθωμα ακινήτων και κατά 50% των ατόμων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις – όπως εξήγησε ο κ. Νάτσιος – θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά η πρώτη δόση, ενώ η διαφορά της μείωσης θα συμψηφιστεί στις επόμενες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή ημέρα δεν ήταν καταληκτική μόνον για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και για έναν… σωρό ακόμη φόρους: ΦΠΑ για βιβλία Γ” Κατηγορίας, δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ΙΚΑ. Εκ των πραγμάτων δύσκολη ημέρα για εκατομμύρια φορολογούμενος…

πηγή: onlarissa