Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τα "ματωμένα" φραουλοχώραφα - Η αθώωση κεντρικό θέμα και στα ξένα ΜΜΕ- Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη σχετικά με την υπόθεση της Ν. Μανωλάδας
- Ζητά άμεσα αντίγραφο της απόφασης του κακουργιοδικείου Πάτρας
- Αν συντρέχει περίπτωση αναίρεσής της, τότε όλα είναι... ανοιχτά
- Αθώοι κρίθηκαν για τις επιθέσεις εναντίον εργατών στη Νέα Μανωλάδα οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους


- Μεγάλες αντιδράσεις από μετανάστες και φορείς αντιρατσιστικών οργανώσεων

Η απόφαση του κακουργιοδικείου Πάτρας, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο στην κοινότητα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, όσο και από διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις, αλλά και από φορείς που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η απόφαση έγινε θέμα συζήτησης και στα διεθνή μέσα, τα οποία δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν σκάνδαλο την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, για την πολύκροτη υπόθεση με τους πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών εργατών, που δούλευαν κάτω από αντίξοες συνθήκες στα φραουλοχώραφα της περιοχής, επειδή... τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση για την ομόφωνη αθώωση των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Μανωλάδας, που αφορά στην εμπορία ανθρώπων, να διαβιβαστεί αμέσως αντίγραφό της, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της.

Υπενθυμίζουμε πως από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος.

Παράλληλα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

Επιβλήθησαν ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα, στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την δικαστική απόφαση, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.