> Voliotaki: Αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στη «μικρή ΔΕΗ»

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στη «μικρή ΔΕΗ»

ΜΗΝΥΜΑ ΠΥΓΜΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ 


H«μικρή ΔΕΗ» θα αποτελέσει αυτή την εβδομάδα το πρώτο crash test για την κυβέρνηση όσον αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία όχι μόνο αποτελεί δέσμευση έναντι της τρόικας αλλά και όρους των εταίρων και δανειστών προκειμένου να μη μετατεθεί οριστικά για το επόμενο έτος η συζήτηση για το χρέος.

Εν όψει της κατάθεσης την Τετάρτη στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπουν μήνυμα πυγμής έναντι των συνδικαλιστών και επενδύουν στη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού στη λογική σύγκρουσης συντεχνιών-πολιτών ως απάντηση στην προσπάθεια δημιουργίας μετώπου, με αφορμή τη ΔΕΗ, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις σκληρές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη κατά των προαναγγελθεισών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ χθες σε ενημερωτικό σημείωμα του τομέα επικοινωνίας ανέφερε πως: «Το δικαίωμα στην απεργία δεν σημαίνει δικαίωμα να κατεβάζεις διακόπτες», και υποστήριξε πως εάν οι συνδικαλιστές προχωρήσουν θα υποστεί σημαντικό πλήγμα ο τουρισμός, πως σε περίπτωση black out οι επιχειρήσεις θα κάνουν αγωγές κατά της ΔΕΗ, πως η ΔΕΗ θα έχει απώλειες εσόδων που με βάση τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις του 2011 εκτιμώνται σε 4 εκατ. ευρώ την ημέρα και πως το κόστος αυτό θα μετακυλισθεί στον καταναλωτή.

«Για το συμφέρον σας»

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται του οφέλους της αποκρατικοποίησης για τους καταναλωτές και την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά και υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον.

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κατηγορία για διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» ΔΕΗ, αναφέροντας ότι τα κριτήρια μεταφοράς πελατών στη «μικρή ΔΕΗ» θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο στο νομοσχέδιο, αν χρειαστεί, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το «μείγμα "καλών" και "κακών"» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών, δηλαδή η νέα εταιρεία θα πάρει μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς όπως έχει η ΔΕΗ.

Αναφέρει επίσης ότι: «Τα δίκτυα παραμένουν στον έλεγχο του κράτους, καθώς με την είσοδο του νέου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, τον Διαχειριστή του Συστήματος, το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί την καταστατική μειοψηφία» και χαρακτηρίζει αναληθές αυτό που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αποκρατικοποιούνται με τη «μικρή ΔΕΗ» και τα «δίκτυα πόλεως», καθώς αυτά ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος δεν αποκρατικοποιείται.

Το γεγονός πάντως ότι με το χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα ο κυβερνητικός εταίρος έσπευσε εκ νέου να παρουσιάσει ως αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν δικής του παρέμβασης τα συμφωνηθέντα για τη «μικρή ΔΕΗ» στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης -για προφανείς λόγους εσωκομματικών ισορροπιών με τους παπανδρεϊκούς διαφωνούντες και τους πράσινους συνδικαλιστές- προκαλεί εκ νέου την ενόχληση του Μαξίμου και αποδεικνύει για άλλη μία φορά τις αναταράξεις που φέρνει ο επικοινωνιακός ανταγωνισμός των δύο εταίρων. Ανταγωνισμός που δεν περιορίζεται στο θέμα της ΔΕΗ, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θέλουν να προβάλουν ο καθένας ως δική του πρωτοβουλία, π.χ. το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κάθε κίνηση «κοινωνικής ευαισθησίας».


Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ  από enet