> Voliotaki: Τα νέα "λαβράκια" της λίστας Λαγκάρντ: Ο οδοντίατρος των νοτίων προαστίων που έκρυψε 13 εκατ. ευρώ – Τελεσίγραφο ΣΔΟΕ: Πληρώστε ή ασκείται δίωξη

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τα νέα "λαβράκια" της λίστας Λαγκάρντ: Ο οδοντίατρος των νοτίων προαστίων που έκρυψε 13 εκατ. ευρώ – Τελεσίγραφο ΣΔΟΕ: Πληρώστε ή ασκείται δίωξη

- 50 εκατ. ευρώ ελπίζει να εισπράξει το Δημόσιο από τις προσαυξήσεις
- Οδοντίατρος και η επιχειρηματίας σύζυγός του το πιο... τρανταχτό παράδειγμα

- Στα 40 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή μόνο από 80 άτομα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό μετά το 2009
- Στόχος των οικονομικών Αρχών να μην εμπλακεί το Δημόσιο σε μακροχρόνια δικαστική μάχη αλλά να επιστραφούν τα χρήματα

Νέα... λαβράκια βγάζουν οι έλεγχοι της "λίστας Λαγκάρντ" και νέα παραδείγματα απίστευτης φοροδιαφυγής έρχονται στο φως. Από τους ελέγχους με τα 25.000 εμβάσματα, οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν 80 άτομα που έκρυψαν εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ, με τη φοροδιαφυγή θα φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα Το Βήμα, από μια μόνο περίπτωση, αυτή οδοντιάτρου των νοτίων προαστίων και της συζύγου του, προκύπτει φοροδιαφυγή ύψους 13 εκατ. ευρώ!

Ο... εκατομμυριούχος οδοντίατρος και η επιχειρηματίας σύζυγός του (εισαγωγέας εμφυτευμάτων) εντοπίστηκαν από τις μεγάλες καταθέσεις που εμφανίζονταν στη λίστα Λαγκάρντ να μην έχουν δηλώσει στην εφορία εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι ελεγκτές απόρησαν πώς εκείνος, ένας οδοντίατρος, και εκείνη, επιχειρηματίας εισαγωγέας εμφυτευμάτων, δεν δήλωσαν στην εφορία από το 2002 ως το 2012 περίπου 13 εκατ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή για τον σύζυγο εντοπίστηκε στα 8.822.758 ευρώ, ενώ η εταιρεία της συζύγου φοροδιαφεύγει για μία δεκαετία σε ποσό 4.589.281 ευρώ.

Συνολικά τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν δηλώσει στην εφορία σχεδόν 40 εκατ ευρώ (38.892.000 ευρώ για την ακρίβεια).

Οι μεγαλύτερες διαφορές φθάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εμβάσματα εκείνων που έκρυψαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες μετά το 2009. Είχαν προορισμό κυρίως τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας κι άλλες χώρες.

Το Δημόσιο ελπίζει πως μόλις "τσακώσει" τους φοροφυγάδες της "λίστας Λαγκάρντ" θα βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, ενώ οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν από το ΣΔΟΕ να πληρώσουν, αλλιώς θα τους ασκηθεί κακουργηματική δίωξη.

Στόχος, πάντως, είναι να μην ανοίξει μακρόχρονη ποινική διαδικασία, αλλά να επιστραφούν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Άνοιξαν λογαριασμοί

Για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ, που υπολογίζονται στο 90% των 2.062 καταθετών, ο εισαγγελέας Δραγάτσης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τους μεγάλους καταθέτες, γράφει Το Βήμα.

ήδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί μεγάλων επιχειρηματιών, εκδοτών, αλλά και εφοπλιστών και βιομηχάνων, καθώς και συγγενών τους, που εμφανίζονται ως δικαιούχοι υπολογαριασμών.

Επίσης, έφυγαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για τις offshore εταιρείες της λίστας, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων, όχι μόνο των εξοπλιστικών αλλά και επικεφαλής εταιρειών συμβούλων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υπερχρεωμένες εταιρείες αλλά οι ίδιοι να είναι εκατομμυριούχοι.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη μεγάλη κατάθεση των 550 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι ιδρυμάτων, καταπιστευμάτων και άλλων σχημάτων πίσω από τα οποία εμφανίζονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Ως τα τέλη Ιουλίου θα κληθούν οι δικαιούχοι να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη...