> Voliotaki: Αφαίρεσαν το άγαλμα του Ζιντάν στο Κατάρ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αφαίρεσαν το άγαλμα του Ζιντάν στο Κατάρ

Το χάλκινο άγαλμα ύψους 5 μέτρων του Γάλλου ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν αφαιρέθηκε από πλατεία της πόλης Doha στο Κατάρ.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε μακριά, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εγκατάστασή του, κατόπιν μεγάλης αντίδρασης του κόσμου, η οποία εκδηλώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 Αυτό απεικονίζει τη σκηνή της «ξακουστής» κεφαλιάς που έδωσε ο Γάλλος στον Ιταλό αντίπαλό του Ματεράτσι ...
κατά τη διεξαγωγή του τελικού του Μουντιάλ το 2006.

 Ο ίδιος τότε είχε εξοργισθεί, καθώς ο Ιταλός ποδοσφαιριστής είχε εξυβρίσει την οικογένειά του και δεν δίστασε να αφήσει την ομάδα του με 10 παίκτες στην πιο κρίσιμη στιγμή, αφού όρμησε στον Ματεράτσι.

Το άγαλμα αποτελεί δημιούργημα του Γαλλο-αλγερινού καλλιτέχνη Adel Abdessemed (Γαλλο-αλγερινός είναι βέβαια και ο Ζιντάν), o οποίος ολοκλήρωσε το έργο του το 2012. Έκτοτε, ήταν μια από τις ατραξιόν του εθνικού μουσείου μοντέρνας τέχνης της Γαλλίας Georges Pompidou.

Μετά την απομάκρυνση του έργου από τον δημόσιο χώρο, είναι πιθανόν η «κεφαλιά» να εκτεθεί στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, μαζί με άλλες δημιουργίες του Abdessemed.

Η κοινή γνώμη δεν μπόρεσε να αποδεχθεί το γεγονός πως ένας «κοινός» ποδοσφαιριστής θα πρέπει να τιμάται όπως θρησκευτικοί ή πολιτικοί ηγέτες. Πολλοί έγραψαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Twitter: «Συγχαρητήρια, φαίνεται πως αποκτήσατε νέα πρότυπα».