> Voliotaki: Το δράμα της Βίκυς, το μαντίλι του Άκη και ο δημοσιογράφος

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το δράμα της Βίκυς, το μαντίλι του Άκη και ο δημοσιογράφος

«Η απενοχοποίηση του συστήματος θα γίνει μέσα από αυτή τη γυναίκα;» δήλωσε σήμερα για τη Βίκυ Σταμάτη, κατά την αγόρευσή του ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου καθόταν σκυφτή στο εδώλιο.

«Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι έξω από την υπόθεση αυτή», εκτίμησε ο κ. Κούγιας, και πρόσθεσε: «Αλίμονο για τη Δικαιοσύνη και το σύστημα αξιών,...
αν ελλείψει στοιχείων, το αρχιλαμόγιο (Νίκος Ζήγρας) της υπόθεσης αποτελέσει το κορυφαίο αποδεικτικό μέσο».

Ο συνήγορος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ημέρα που προηγήθηκε της σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Τι λείπει από αυτή την ιστορία; Τα λεφτά. Τι έγιναν τα λεφτά; Γιατί ο Τσοχατζόπουλος δεν τα έχει...

 Όταν ανέλαβα την υπεράσπιση της Σταμάτη, μου τηλεφώνησε ο κορυφαίος για μένα Έλληνας δημοσιογράφος, ο Τάσος Τέλογλου, και μου είπε «μια ημέρα πριν από τη σύλληψη του Τσοχατζόπουλου, ήμουν μαζί του στο γραφείο του, στην Κόμνα Τράκα. Ζητούσε δανεικά. Μου τηλεφώνησε αργότερα από την ΕΥΠ, ο Φώτης Παπαγεωργίου και μου είπε "σας ακούγαμε"! Ξέρεις γιατί τον συνέλαβαν; Νόμιζαν ότι ήθελε τα λεφτά για να φύγει».

Συμπλήρωσε μάλιστα σε άλλο σημείο, ότι το οικονομικό ήταν αυτό που εμπόδισε την οικογένεια να απευθυνθεί εξαρχής στην επιλογή ενός ακριβού δικηγορικού γραφείου, με αποτέλεσμα να είναι αρχικά "η γυναίκα, ανυπεράσπιστη».

«Ήθελαν, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν», είπε εξηγώντας ότι τελικά λειτούργησε "η διαστροφή του δικηγόρου που θέλει να συμμετέχει σε τέτοιες υποθέσεις. Μπορεί να σοκάρει, αλλά θα το πω, λαϊκά όπως θα το έλεγαν στην Πετρούπολη: ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει μαντίλι να κλάψει».

Ο κ. Κούγιας στάθηκε πάντως ιδιαίτερα στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Σταμάτη, θέλοντας να καταδείξει την απόσταση που τη χωρίζει από το εγκληματικό πρότυπο του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επέμεινε στον ρόλο της ερωμένης που διατηρούσε η Σταμάτη, «ένα ωραίο κορίτσι από χωριό», επί σειρά ετών, ενώ ανέφερε ότι «αυτός που έπεισε τον Άκη Τσοχατζόπουλο να την παντρευτεί (και να δημοσιοποιήσει μια παράνομη σχέση) ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος».

Στην προσπάθεια να καταδείξει το «ταπεινό» της καταγωγής της Σταμάτη, ο συνήγορος αναφέρθηκε στο σχολείο στο Ζέλι, αλλά και τη μετέπειτα προσπάθεια να διοριστεί στη ΔΕΗ. «Έγλειψαν κατουρημένες ποδιές», είπε για την οικογένειά της, τονίζοντας ότι η ίδια «δεν ήταν παρά γραμματέας σε ένα υποτμήμα, διευθυντή μετρητών της ΔΕΗ».

Ο ίδιος αντιδιέστειλε την προσωπικότητά της με αυτές άλλων πρωταγωνιστών της υπόθεσης – «τι δουλειά έχει εδώ αυτή η γυναίκα, προφυλακισμένη τόσους μήνες;», διερωτήθηκε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όλων όσοι σχολίασαν τον αυτοπροσδιορισμό της ως «μαχήτριας του φωτός», κατά την απολογία της.

Στο σημείο αυτό δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει «περιορισμένων δυνατοτήτων, με ονειροπόλο διάθεση, που στα πενήντα της χρόνια διαβάζει βιβλία, και θέλει να γράψει ποιήματα», επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν όσοι σημαίνοντες τα χρησιμοποιούν όλα αυτά για να την επικρίνουν.

Ο Άκης και το ρολόι

«Βλέπουμε εδώ τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καταχτυπημένο, καταξευτελισμένο. Τον άνθρωπο που θέλουμε, δεν θέλουμε, κυβέρνησε τη χώρα. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη στιχομυθία με αφορμή την ερώτηση προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, "τι ώρα είναι;", και την απάντησή του, "Άκη, τι ώρα είναι;"».

Ο κ. Κούγιας θέλησε να υπογραμμίσει ποιος ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για να πείσει το δικαστήριο ότι η εντολέας του δεν ήταν παρά «ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην υπόθεση αυτή». «Αν δεν ήταν άλλωστε ο Τσοχατζόπουλος, αυτός που ήταν, το δάνειο για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν θα είχε ληφθεί».

«Ουσιαστικά, η κατηγορούμενη δεν έγινε πλουσιότερη. Κατέστη χωρίς να το συνειδητοποιεί, όμηρος του συζύγου της», είπε, για να προσθέσει ότι η μεταβίβαση στη Σταμάτη (φυσικό πρόσωπο), έγινε με αφορμή την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς για εταιρείες όπως η Nobilis. «Δεν προκύπτει ανάληψη από μέρους της, ούτε μεταφορά στον λογαριασμό της, ούτε ενός ευρώ. Εμφανίζεται μόνον στο συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου».

Ο κ. Κούγιας επέμεινε ότι η σύζυγος Τσοχατζόπουλου δεν έκανε οικονομική διαχείριση, αλλά και ότι τα εισοδήματά της ήταν ανύπαρκτα.

Η επίθεση για το ΚΥΣΕΑ και η παραίνεση προς το δικαστήριο

Με έμφαση στην ανίχνευση της αλήθειας, ο κ. Κουγιας εμφανίστηκε εναντίον όλων. «Γιατί ο κ. Ανακριτής δεν τόλμησε να καλέσει το ΚΥΣΕΑ; Γιατί δεν πήγε να βρει τον επικεφαλής της γερμανικής Δικαιοσύνης; Κανείς δεν ήθελε να το κάνει, γιατί κανείς δεν ήθελε να πλήξει το σύστημα. Να μαθευτεί ποιος είχε πάρει τα λεφτά. (...) Το ουσιαστικό μέρος της ευθύνης ανήκει σε αυτόν που έβαλε εκεί τον Τσοχατζόπουλο, να υπογράψει», εκτίμησε.

Ο ίδιος απευθύνθηκε πολλές φορές και προς τους δικαστές, θυμίζοντας τους την ευθύνη που έχουν σε μια «δίκη ιστορική». «Δεν συγχωρείται προκατάληψη, εντυπωσιασμός, πρέπει να τα δει κανείς όλα τα στοιχεία», ανέφερε, ενώ σε άλλη, αιχμηρή αποστροφή του περί «διεκπεραίωσης», ρώτησε: «και εσείς, τι είσαστε, τα μέσα διεκπεραίωσης;».

Και πρόσθεσε: «δεν προλάβαμε να ζήσουμε τα λαϊκά δικαστήρια, ακούγαμε όμως για τις δίκες σκοπιμότητας, τις επισκέψεις στα ξερονήσια. (...) Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, οι μελετητές έχουν όμως το απαύγασμα».

Ο κ. Κούγιας έκανε επίσης λόγο για «νταβατζήδες που έχουν ΜΜΕ και δημιουργούν ενόχους», ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς με βαρείς χαρακτηρισμούς και σε κάποιους εκ των 18 συγκατηγορουμένων της Βίκυς Σταμάτη.

Τέλος, ο συνήγορος απαρίθμησε τα ακίνητα που είχε αγοράσει και παραχωρήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην πρώτη του οικογένεια, τονίζοντας: «βάσει των εισοδημάτων του, δικαιολογούνται αυτές οι αγορές. Κάποιοι όμως τις αποσιωπούν. (...)

Ξέρουν ότι διακωμωδούν τον δόλο. Αφού ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε τη δυνατότητα να αγοράζει στην πρώην σύζυγό του, γιατί να μην μπορεί να πάρει στη νυν, σπίτι με δάνειο, να της κάνει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, γάμο με 18 προσκεκλημένους και να της πάρει δυο ακριβές τσάντες;».