> Voliotaki: Δένουν στα κρεβάτια τους κρατούμενους για τιμωρία

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δένουν στα κρεβάτια τους κρατούμενους για τιμωρία

Αποκαλύπτεται το σωφρονιστικό σύστημα της Ισπανίας

Μια συνηθισμένη μέθοδος τιμωρίας των βαρυποινιτών κρατουμένων στις ισπανικές φυλακές είναι η πολύωρη «καθήλωσή» τους στα κρεβάτια τους και η απομόνωση, διαπιστώνει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), επικρίνοντας, ταυτόχρονα, τη Μαδρίτη, για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Σε δύο εκθέσεις της για την Ισπανία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η CPT επέκρινε τις αρχές της χώρας της Ιβηρικής για το γεγονός ότι, παρά τις συστάσεις που έχει δεχθεί η Μαδρίτη, επιβάλλεται ακόμη ως μέσο τιμωρίας των κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας η πολύωρη «καθήλωση» στα κρεβάτια τους και ο εγκλεισμός τους στην απομόνωση.

Στις ίδιες εκθέσεις επισημαίνεται ότι οι ισπανικές φυλακές χαρακτηρίζονται από υπερπληθυσμό κρατουμένων ενώ, ειδικά για το σωφρονιστικό κατάστημα La Modelo («H Πρότυπη» φυλακή), στη Βαρκελώνη, υπογραμμίζεται ότι η φθορά των εγκαταστάσεων επιδεινώνει το χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Οι δύο εκθέσεις περιλαμβάνουν επίσης σειρά διαπιστώσεων και καταγγελιών για κακομεταχείριση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και αιτούμενων άσυλο στα ισπανικά κέντρα κράτησης.

Ειδικότερα η CPT επικρίνει τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών στα κέντρα της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, οι οποίες επιδεινώνονται από τον περιορισμό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και την απαγόρευση των επαφών τους με τον έξω κόσμο.

Η CPT καλεί τις ισπανικές αρχές να διερευνήσουν την βασιμότητα όλων των καταγγελιών των κρατουμένων για κακομεταχείρισή τους, και να να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο.