> Voliotaki: Deutsche Welle: Ποιος κρύβεται πίσω από την κατάληψη στην βρετανική πρεσβεία;

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Deutsche Welle: Ποιος κρύβεται πίσω από την κατάληψη στην βρετανική πρεσβεία;

Deutsche Welle: Ποιος κρύβεται πίσω από την κατάληψη στην βρετανική πρεσβεία;Στη χθεσινή κατάληψη δυο κτηρίων της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από Ιρανούς διαδηλωτές αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. 

Όπως επισημαίνει, οι τηλεοπτικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου: Ιρανοί φοιτητές, αυτοαποκαλούμενοι, «επαναστάτες φοιτητές» όρμησαν στην βρετανική πρεσβεία και κατέλαβαν δύο κτήρια υπό τα βλέμματα των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Λέγεται ότι οι οργισμένοι καταληψίες έκαναν μεγάλες καταστροφές και απέσπασαν «σημαντικά έγγραφα», που αφορούν στην δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν.


Στην ανακοίνωση που διάβασαν στην πρεσβεία οι καταληψίες διακήρυξαν, ότι πρόκειται για «μια αυθόρμητη δράση των προσκείμενων στην επανάσταση φοιτητών και δεν εκτελούν άνωθεν εντολές». Εξυπηρετούν απλώς τα συμφέροντα του ιρανικού λαού, κατέληξε ο εκπρόσωπος των φοιτητών. Λίγο πριν από την ανάγνωση της διακήρυξης, ο Μορτέζα Ταλάιε, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης, χαιρέτισε την κατάληψη της βρετανικής πρεσβείας στην ιστοσελίδα της προσκείμενης στο καθεστώς εφημερίδας Jame Jam χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ιρανός διεθνολόγος Χαμίντ Ετεμάντ (ψευδώνυμο) καθηγητής σε ιρανικό πανεπιστήμιο εκτιμά, ότι «είναι αδιανόητη μια τέτοια κινητοποίηση χωρίς το πράσινο φως από τις αρχές, διότι παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο».

Ο Πράσινος βουλευτής Ομίντ Μουριπούρ, ιρανικής καταγωγής, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση του καθεστώτος. Επισήμανε μάλιστα, ότι στην επίθεση και την κατάληψη των κτηρίων της βρετανικής πρεσβείας αναγνωρίστηκαν άτομα που είχαν δραστηριοποιηθεί κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων πριν από χρόνια.

Επιπλεόν, αναφέρεται ότι ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Μαχράν Μπαρατί, που ζει στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες. «Η απόφαση της Βρετανίας να σαμποτάρει την Ιρανική Κεντρική Τράπεζα χτύπησε ένα από τα πιο νευραλγικά κέντρα της ιρανικής οικονομίας. Η ταυτόχρονη διακοπή αγοράς πετρελαίου από την Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ χτύπησε την βασική αρτηρία του ίδιου του καθεστώτος.»

Ποιος κινεί τελικά τα νήματα; διερωτάται η Deutsche Welle και συμπληρώνει: Οι λεγόμενοι «επαναστάτες φοιτητές»; Ιρανοί δημοσιογράφοι που ζουν στη χώρα τους υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια «κεκαλυμμένη κήρυξη πολέμου» και προειδοποιούν, ότι η απάντηση των σκληροπυρηνικών μόλις αρχίζει.
 
Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alijejad εκτιμά, ότι «οι πιο φανατικοί του ισλαμιστικού συστήματος επιδιώκουν την πρόκληση ενός πολέμου για να εδραιώσουν την εξουσία τους.»