> Voliotaki: Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση...
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Η νέα συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο πολίτης θα γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Εμπιστευόμαστε τον Έλληνα πολίτη και την κρίση του. Του λέμε να μιλήσει απλά και καθαρά, με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και έχει μπροστά της δυο χρόνια. «Οι εκλογές θα ήταν σκέτη υπεκφυγή», επεσήμανε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αύριο, κατά την ενημέρωση του Σώματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς από τον Ιούνιο, οπότε και δόθηκε η τελευταία, λίγο πριν το Μεσοπρόθεσμο, έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα, αρχής γενομένης από την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παρέχει απόλυτη διασφάλιση στο τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις, ενώ η παροχή ενισχύσεων προς τις τράπεζες θα γίνει με κοινές μετοχές, που μπορεί να χρειαστεί να περάσουν σε ένα στάδιο κρατικοποίησης για να εξυγιανθούν και να περάσουν μετά σε ιδιώτες, προς όφελος των φορολογουμένων.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα υποστούν απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων είναι ασφαλή, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τη μόνιμη επιτήρηση

Αναφερόμενος στην εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση συνεχώς από το 2004, με εξαίρεση μια μικρή διακοπή, που όπως ανέφερε, δεν έπρεπε να γίνει.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εγκατάστασης των τροϊκανών, υποστηρίζοντας ότι η εποπτεία γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους και οι δανειστές μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι αξιοποιούνται σωστά τα ρήματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το μόνιμο κλιμάκιο είναι ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς θα δώσει λύσεις που η κυβέρνηση θα προσαρμόζει στις δικές μας προτεραιότητες και ανάγκες.

«Συμμερίζομαι την οργή. Δεν δικαιολογώ τη βία»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα διαδραματίστηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και στη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν αλώβητοι κάνουν λάθος. Δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση αλλά το δημοκρατικό πλαίσιο που κερδήθηκε με αγώνες δεκαετιών. Δεν δικαιολογώ τη βία αλλά συμμερίζομαι την οργή του κόσμου από αυτά που παραλάβαμε. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε την ιστορία αλλά να την φτιάξουμε. Να μην επαναλάβουμε την διαίρεση και τον διχασμό που πλήγωσαν τη χώρα. Μόνο όταν είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι τα καταφέρνουμε».