> Voliotaki

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η Ρωσία επενδύει 10 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη

Πιο έτοιμη φαίνεται η Ρωσία να επενδύσει άμεσα μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) 10 δις. ευρώ για την ενίσχυση της Ευρωζώνης σε σχέση με την Κίνα , η οποία είναι πιο επιφυλακτική και περιμένει περισσότερες διευκρινήσεις για τη λειτουργιά του EFSF.

Την πρόθεση της Ρωσίας να επενδύσει εξέφρασε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Στο Τόκιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ταμείου.


Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Τακεχίκο Νακάο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε : "Η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του EFSF ", συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες το σχέδιο της συμβολής της Ιαπωνίας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα, την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η επίσκεψή του στο Πεκίνο θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι το EFSF θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Κίνας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στη φάση αυτή διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά μόνο διαβουλεύσεις σε προκαταρκτικό στάδιο.