> Voliotaki: Από το 2004 προειδοποιούσε για το χρέος

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Από το 2004 προειδοποιούσε για το χρέος

  newsbomb.gr
Μεγάλη πολιτική σημασία αποκτά η δημοσιογραφική επιτυχία του newsbomb.gr, το οποίο πρώτο είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα στον τέως πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για το ύψος του χρέους και μια πιθανή χρεοκοπία.

Ο κ. Δούκας μιλώντας στο newsbomb.gr είχε αναφέρει, πως ήδη από το 2004 με επιστολές του προς τον κ. Καραμανλή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο χρέος τονίζοντάς του ότι, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει απειλητικά την πόρτα της χώρας....

Επίσης του είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Το «Βήμα της Κυριακής» δίνει συνέχεια στο θέμα φέρνοντας στη δημοσιότητα τέσσερις επιστολές του κ. Δούκα στον τέως πρωθυπουργό.

Στις επιστολές αυτές ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών σχεδόν προφητικά επισημαίνει τον κίνδυνο να συμβεί αυτό, που τελικά συνέβη και υπερτονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Οι επιστολές 

Στις 20 Ιουλίου 2004 ο Δούκας έγραφε στο Μέγαρο Μαξίμου: «Παραλάβαμε άδεια ταμεία, παραλάβαμε επίσημο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης που στο τέλος του Φεβρουαρίου 2004 ξεπερνούσε τα 186 δισ. Ευρώ και κρυμμένες υποχρεώσεις.»

Στις 8 Μαΐου 2005 ο πρώην υφυπουργός έλεγε: «Έχουμε πολλή ορθοπεταλιά μπροστά μας, τους επόμενους μήνες θα ενταθούν σημαντικά οι πιέσεις και στις δαπάνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι θεσμοθετημένες στον αυτόματο πιλότο.»

Στις 22 Οκτωβρίου 2008 και σε δραματικούς τόνους ο κ. Δούκας αναφέρει: «Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών απέναντι στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Το επόμενο δωδεκάμηνο το Ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί πάνω από 40 δισ.ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του και χρεολύσια.»

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008 ο πρώην υφυπουργός επανέρχεται και δίνοντας την τελευταία προειδοποίηση επισημαίνει: «Το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί ίσως και πάνω από 47 δισ.ευρώ μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα. Το 2008 δανειστήκαμε περίπου 47-48 δισ.-δηλαδή περίπου 10 δισ. πάνω από αυτά που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομίας. Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας θα είναι κάτω από μεγάλη πίεση.»

Ο πρώην «θησαυροφύλακας» του κράτους μεταξύ άλλων είχε προτείνει ως λύσεις αποκρατικοποιήσεις με συμμετοχή των εργαζομένων, ορθολογικότερους συντελεστές δόμησης και αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.