> Voliotaki: Πάμε βουρ για χρεοκοπία

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πάμε βουρ για χρεοκοπία

Τι είπε στενός συνεργάτης της Μέρκελ στο "ΒΗΜΑ"

Το σύνολο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αναφέρεται στην αναδιάρθρωση ως δεδομένη εξέλιξη.

Το κυριακάτικο Βήμα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα με συνέντευξη του στενού συνεργάτη της Μέρκελ , Λαρς Φελντ, μέλους του πενταμελούς συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος προτείνει αναδιάρθρωση με την εγγύηση της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ιδού ένα σχετικό απόσπασμα: «Γεγονός είναι ότι μια επαναγορά κρατικών χρεογράφων στο 75% της
ονομαστικής τους αξίας ισοδυναμεί με ένα “κούρεμα” της τάξεως του 25%. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για την Ελλάδα, αν και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα εξακολουθούσε να είναι πιεστική». 

Και επίσης ότι : «οι επενδυτές θα μπορούσαν σίγουρα να αντέξουν μια ζημιά που θα προέκυπτε από ένα “haircut” της τάξεως του 30%».

Ωραία είναι όλα αυτά τα θεωρητικά. Μόνο που αν η Ελλάδα ζητήσει από τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων τέτοιο «κούρεμα» θα απαξιωθεί εντελώς από τις αγορές και αν τώρα το spread του δεκαετούς είναι 1.250 μονάδες ,σε μια τέτοια περίπτωση θα διπλασιαστεί τουλάχιστον αφού κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη σε μια χρεοκοπημένη χώρα.