> Voliotaki

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Επεκτείνεται στο Σουδάν η..αντίδραση; Σύγκρουση της αστυνομίας με διαδηλωτές

Με την σουδανική αστυνομία χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν μαθητές καθώς οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε ολόκληρο το Χαρτούμ απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, εμπνευσμένοι από την λαϊκή εξέγερση στη γειτονική Αίγυπτο.
Εκατοντάδες ένοπλοι ΜΑΤ χτυπώντας τους φοιτητές έσπασαν την Κυριακή ομάδες που συγκροτούσαν νέοι από το Σουδάν στην Κεντρική πλατεία του Χαρτούμ και που περιβάλλεται από τις εισόδους τεσσάρων πανεπιστημίων, με δακρυγόνα. Η Αστυνομία κτύπησε μαθητές με κλομπ καθώς φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για το Σουδάν" και "επανάσταση, επανάσταση μέχρι τη νίκη".

 
To Σουδάν έχει στενή συγγένεια με την Αίγυπτο - οι δύο χώρες ήταν ενωμένες στο πλαίσιο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Οι πρωτοφανής σκηνές είναι εμπνευσμένες από την Αίγυπτο για παρόμοια δράση και στο Σουδάν, όπου οι διαδηλώσεις χωρίς άδεια, είναι σπάνιες, και παράνομες.
Πριν από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας, το Σουδάν ήταν η τελευταία αραβική χώρα που ειχε ανατρέψει έναν ηγέτη με λαϊκές διαμαρτυρίες, τον Jaafar Nimeiri το 1985.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mubarak Al-Φαντίλ Ρόιτερ και δύο από τους γιους του, συνελήφθησαν στο δρόμο προς την συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στις αρχές αυτού του μήνα, η κυβέρνηση έκανε περικοπή των επιδοτήσεων επί των προϊόντων πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων ζάχαρης, προκαλώντας μικρότερες διαδηλώσεις σε όλο το βόρειο Σουδάν.
Οι διαμαρτυρίες της Κυριακής συνέπεσαν και με την πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την νότια απόσχισης του από το βορρά, που δείχνουν μια συντριπτική πλειοψηφία για την ανεξαρτησία, του ..νότου από τον.. βορρά.