> Voliotaki: ΣΟΚ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Αφορά τα ΧΡΗΜΑΤΑ μας! Όλοι το ψιθυρίζουν, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν το ΦΩΝΑΖΕΙ…

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΣΟΚ για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Αφορά τα ΧΡΗΜΑΤΑ μας! Όλοι το ψιθυρίζουν, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν το ΦΩΝΑΖΕΙ…

Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα για τις καταθέσεις στις τράπεζες;
Οι Ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες, δηλαδή διαθέτουν ισχυρό μετοχικό κεφάλαιο που τις καθιστούν αξιόπιστες στις αγορές.
Δεν έχουν όμως ρευστότητα, γιατί οι Έλληνες καταθέτες είτε αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για
να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις είτε προσπαθούν να μειώσουν το κόστος αγοράς προϊόντων πληρώνοντας μετρητά είτε απλώς προσπαθούν να κρύψουν τα λεφτά τους από το αδηφάγο βλέμμα της Εφορίας.
Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν νέα μείωση καταθέσεων της τάξης των 750 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Το ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 119,07 δισ. ευρώ έναντι 119,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2001.
Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων αποτυπώνονται και στην πρόσφατη αύξηση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Βοήθειας Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), το οποίο ανέρχεται πλέον στα 46,6 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση παρουσίασαν αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης 34 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Οι επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση, ότι η πιστωτική ασφυξία και οι κίνδυνοι για μία απότομη διακοπή ακόμα και των τελευταίων ροών ρευστότητας (μέσω repo) από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αναστροφή των τελευταίων παρεμβάσεων χαλάρωσης των capital controls.
Η συρρίκνωση των καταθέσεων έχει ανησυχήσει πλέον τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση, η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εικόνα της καταθετικής βάσης στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Τραπεζίτες αναφέρουν παρ’ όλα αυτά ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας εφόσον οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης οδηγήσουν σε ένα Staff Level Agreement σε ορατό ορίζοντα και οπωσδήποτε αρκετά πριν από το καλοκαίρι. Διαφορετικά τα ζητήματα που τίθενται μπορούν να αποβούν καθοριστικά για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνουν δε ότι τυχόν η επιστροφή των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε αυξημένη χρηματοδότηση από τον ELA σε περίπτωση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, οδηγεί σε ακύρωση των προσπαθειών επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση που ασκεί πλέον και η ΕΚΤ για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων ακόμα και σε σημείο να υιοθετεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ –ενώ μέχρι πρόσφατα η στάση της ήταν περισσότερο από διακριτική– οφείλεται στο γεγονός ότι στην Φρανκφούρτη ανησυχούν πλέον για το σοβαρό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο κέντρο του κάδρου της ευρωπαϊκής κρίσης…
Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν σαφή εικόνα της αλλαγής των συσχετισμών στο επίπεδο αυτό.
Και για τον λόγο αυτό έχουν ενισχυθεί πολύ οι διεργασίες τόσο από την ομάδα διαπραγμάτευσης όσο και στο επίπεδο της εσωκομματικής προετοιμασίας ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) μέχρι το Eurogroup του Απριλίου (Μάλτα).
Αυτό θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ομάδα των «Θεσμών» να φτάσει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με έτοιμο το πακέτο, τόσο στο σκέλος του SLA και των μέτρων που αφορούν στην μετά το 2018 διατήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%), όσο και της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων παρέμβασης στο χρέος που ζητάει το ΔΝΤ για να δρομολογήσει την προετοιμασία της πρότασης επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδρομής έχει κατά πως φαίνεται επισπευσθεί από την ασφυκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως τόνισε αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος «κανείς δεν θέλει να υποχρεωθεί να βάλει την υπογραφή του σε μία συμφωνία υπό την σκιά μίας εκ νέου επιστροφής σε ασφυκτικά capital controls…”.