> Voliotaki: Στόχος Γερμανών πρακτόρων ξένοι δημοσιογράφοι...

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Στόχος Γερμανών πρακτόρων ξένοι δημοσιογράφοι...

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας επί τουλάχιστον τρία χρόνια παρακολουθούσαν δημοσιογράφους του BBC, του Reuters αλλά και των New York Times, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, από το 1999 και επί τρία χρόνια τουλάχιστον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας,BND, παρακολουθούσε ξένους δημοσιογράφους.

Το Spiegel έχει δει έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι η BND παρακολουθούσε τουλάχιστον 50 τηλέφωνα και αριθμούς φαξ ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων.

Στους στόχους των Γερμανών πρακτόρων ήταν επαφές δημοσιογράφων του BBC στο Αφγανιστάν, μια επαφή των Νew Υork Τimes στο Αφγανιστάν, αλλά και κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του Reuters σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία.

Η BND έχει αρνηθεί να σχολιάσει της πληροφορίες αυτές.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν ειδική προστασία απέναντι στην κρατική παρέμβαση.

Το επαγγελματικό τους απόρρητο προστατεύεται, όπως αυτό των γιατρών και των δικηγόρων.

Σε περίπτωση δικαστικής ή άλλη διερεύνησης, π.χ. έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να καταθέσουν προκειμένου να προστατεύσουν τις πηγές τους...

efsyn.gr