> Voliotaki: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΛΟΥΧΑΣ: «Εμπαιγμός των εργαζομένων στο Δήμου Βόλου – “Κόφτης” στα οφειλόμενα σε είδη ατομικής προστασίας και γάλα»

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΛΟΥΧΑΣ: «Εμπαιγμός των εργαζομένων στο Δήμου Βόλου – “Κόφτης” στα οφειλόμενα σε είδη ατομικής προστασίας και γάλα»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
«Εμπαιγμός των εργαζομένων στο Δήμου Βόλου – “Κόφτης” στα οφειλόμενα σε είδη ατομικής προστασίας και γάλα»

Η Πράξη 161/ 28-12-2016 της Υπηρεσίας Επιτρόπου Μαγνησίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάση της οποίας δεν θεωρήθηκαν τα εντάλματα πληρωμής, που αφορούν την καταβολή σε χρήμα του δικαιούμενου από τους εργαζόμενους του δήμου Βόλου γάλακτος, αποδεικνύει τον εμπαιγμό των εργαζομένων τόσο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όσο και από την νυν.

Αποδεικνύει ακόμη την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχοντας στη διάθεσή της το αντεργατικό -  αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο «κόβει» τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταργεί όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν πάρει σύμφωνα με τη ΣΣΕ, τα είδη ατομικής προστασίας και το γάλα από το β΄ εξάμηνο του 2011 έως και το  Σεπτέμβρη του 2013. Αιτία η πολιτική περικοπών των δικαιωμάτων των εργαζομένων που συνειδητά, στα πλαίσια της πολιτικής των μνημονίων, της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ε.Ε., του «νοικοκυρέματος του δήμου», η Δημοτική Αρχή Σκοτεινιώτη, στελέχη της οποίας εκπροσωπούνται και σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου (της «Επιλογή Ευθύνης»), δεν προέβησαν στην προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών προμήθειας, ούτε φυσικά στις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες έγκαιρα για την καταβολή των ειδών αυτών σε χρήματα. Μόνο κάτω από την διεκδικητική απαίτηση των εργαζομένων του Δήμου Βόλου τελικά ξεκίνησαν οι διαδικασίες χορήγησης ειδών προστασίας και γάλακτος το 2013 για το έτος 2014, αφήνοντας χωρίς αποζημίωση τους εργαζόμενους για τα έτη 2011- 2012, ενώ για τα αναδρομικά σε χρήμα για το 9μηνο του 2013, πιέστηκαν και πήραν απόφαση στις 30/12/2013.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της σημερινής δημοτικής αρχής. Οι υβριστικές ψευτοαντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους της προηγούμενης, καθώς επίσης και με τους κυβερνητικούς δημοτικούς συμβούλους (της νέας παράταξης «Πάμε μαζί για το Βόλο») δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία όλων στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται στους δήμους. Ενώ είναι γνωστό στη δημοτική αρχή Βόλου το θέμα της απώλειας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το 2014, τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία, παρά μόνο να εκδώσει, καθυστερημένα, το Δεκέμβρη του 2016, εντάλματα πληρωμής για αναδρομική καταβολή σε χρήμα του γάλακτος μόνο για το πρώτο 9μηνο του 2013, ύστερα από την καταδίκη πριν από μερικούς μήνες του κ. Ξηρακιά. 

Η αρνητική στάση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων ως μη νόμιμα, βάση του αντεργατικού νομικού πλαισίου, που, κυρίως, ορίζει να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι μόνο στην περίπτωση που ο διαγωνισμός προμήθειας ήταν άγονος λόγω μη συμμετοχής προμηθευτών ή αυτοί να είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι, δεν καταργεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν αυτά που τους οφείλονται, αφού δεν αποτελεί δική τους υπαιτιότητα η απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων, αλλά των πολιτικών επιλογών των δημοτικών αρχών.

Επερωτάται η Δημοτική Αρχή Βόλου:
·         Πότε θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για συζήτηση με σκοπό να παρθεί ομόφωνη απόφαση για την καταβολή σε χρήμα των ειδών προστασίας και γάλακτος για όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο οι εργαζόμενοι δεν τα έλαβαν;
·         Τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει η δημοτική αρχή ώστε να παρακαμφθούν οποιαδήποτε νομικά και πολιτικά εμπόδια υπάρχουν στην καταβολή των σε χρήμα των ειδών προστασίας και γάλακτος;

Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Νάνος Απόστολος

Τσαλούχας Θεόδωρος