> Voliotaki: Ο Τσιρώνης στους αγρότες: Δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο για να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Τσιρώνης στους αγρότες: Δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο για να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης στο Πρακτορείο 104,9 Fm σημείωσε πως «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο για να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να λυθούν σε έναν δύο μήνες».

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι υπάρχει δυσκολία στο να λυθούν τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα το κόστος των ζωοτροφών για τους Έλληνες αγρότες που είναι 30% υψηλότερο από εκείνο, που επιβαρύνει τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

«Προχωρούμε στην αδειοδότηση των σταυλικών, εγκαταστάσεων, νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά των αγροτών και δίνουμε γρήγορα και δίκαια τις επιδοτήσεις τους» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να λύσουμε, είμαστε στο πλάι τους, να βάλουμε προτεραιότητες για να τα λύσουμε. Δεν μπορώ όμως να συζητήσω θέματα που αφορούν στα αιτήματά τους για αλλαγή κυβέρνησης ή για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» τόνισε.

«Εκεί που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, κάθε ευρώ που μετακινείται είναι πρόβλημα για κάποιους άλλους. Δεν υπάρχει περίσσευμα στα ταμεία, δεν υπάρχουν αποθεματικά [...] από τα χρήματα, που πληρώνουμε, παίρνουν και οι αγρότες και οι συνταξιούχοι.

Είπαμε όμως... Αν κλείσει το 2017 με τα θετικά πρόσημα που υπολογίζουμε, θα τα ξανασυζητήσουμε όλα. Αν όμως το κάνουμε τώρα, θα πει ο Σόιμπλε -που μας θέλει στη δραχμή- "εφόσον αλλάξατε τη συμφωνία, ελάτε να το ξανασυζητήσουμε"».

Ο κ. Τσιρώνης τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς -όπως σημείωσε- κάτι τέτοιο ωφελεί μόνον τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».

Ερωτηθείς για το αν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης επηρεάζεται από τις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, απάντησε: «Στην πολιτική κάνουμε εκτιμήσεις, βλέπουμε τις συνθήκες.

Έτσι όπως είναι σήμερα η Ευρώπη, θα είναι κάποιος τρελός να δημιουργεί κλυδωνισμούς. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πείσει ο Σόιμπλε τους υπολοίπους να πάνε σε ένα καταστροφικό σενάριο που θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια κι πρόωρες εκλογές».