> Voliotaki: ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η τ. υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Μ. Χρυσοβελώνη συμμετείχε ως εισηγήτρια στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Αστικό Κτελ Βόλου για την οδική ασφάλεια και την ασφαλή μετακίνηση το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016.
Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της:

«Από την πλευρά μου, αξιοποιώντας την γνώση και την εμπειρία που αποκόμισα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΟΜΕΔΙ, θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να περιγράψω το όραμα και την προοπτική των δημοσίων Οδικών Επιβατικών Μεταφορών, στις οποίες εντάσσονται και τα Αστικά ΚΤΕΛ.

Κατ’ αρχήν είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων στις οδικές επιβατικές μεταφορές, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, έτσι ώστε, οι δημόσιες μεταφορές να γίνουν πιο ελκυστικές και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε πολίτη.

Η ποιότητα των οδικών επιβατικών μεταφορών καθορίζει και την ποιότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής.

Ένα βιώσιμο σύστημα μεταφοράς διασφαλίζει την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και ελαχιστοποιεί το κόστος μετακίνησης, με την χρήση πράσινων οχημάτων και την παροχή υπηρεσιών που να είναι φιλικές και προσβάσιμες σε όλους τους επιβάτες.

Η αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των επιβατών στις μεταφορές, μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή οργάνωση και τον ακριβή σχεδιασμό των δρομολογίων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς τρόπους μετακίνησης, όχι μόνο μεμονωμένα αλλά και συνδυαστικά, καθώς και με την βοήθεια της τεχνολογίας δηλαδή στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στην εφαρμογή συστημάτων πληροφόρησης των επιβατών, στην χρήση και εφαρμογή της τηλεματικής, στην διαχείριση του στόλου μέσω δορυφορικού συστήματος κ.α., προτεραιότητες που βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν και προωθεί το ΥΠΟΜΕΔΙ προκειμένου να εφαρμοστούν πανελλαδικά. Για όλα αυτά κατά τις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο κ. Γιόλα είχαμε κάνει εκτενείς συζητήσεις και αναφορές προκειμένου να τύχουν εφαρμογής και στην πόλη μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχεται η δυνατότητα αυτόνομης μετακίνησης όλων των πολιτών, προσβασιμότητας στις σπουδές και στην απασχόληση, δηλαδή να διασφαλίζεται η αυτοϋποστηριζόµενη διαβίωση. 

Παράλληλα όμως, η κάθε πόλη βελτιώνοντας την προσβασιµότητά της και προωθώντας κατάλληλα τις υποδομές που προσφέρει, μπορεί να γίνει τόπος έλξης για τον «προσβάσιμο τουρισμό», αξιοποιώντας τα αντίστοιχα οικονομικά και λοιπά οφέλη.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά απαιτούνται υποδομές όπως είναι:
1. Οι κατάλληλες και προσβάσιμες στάσεις λεωφορείων
2. Οι δρόμοι χωρίς ανωμαλίες
3.  Η ανάρτηση του ωραρίου και των διαδρομών των λεωφορείων στις στάσεις και σε γραφή Μπρέιλ για τυφλούς.
4. Εντός του λεωφορείου να υπάρχει κατάλληλη σήμανση και ηχητική για τους τυφλούς αλλά και φωτεινή για τους κωφούς.
5. Τέλος είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των οδηγών για να επιδεικνύουν την επιβαλλόμενη συμπεριφορά στα άτομα με κινητικά προβλήματα και βέβαια να διασφαλίζεται ένα προσβάσιμο αστικό περιβάλλον με συνεχόμενες αλυσίδες πρόσβασης.


Εφόσον πετύχουμε τους ανωτέρω στόχους, οι οποίοι γνωρίζω ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, το οποίο εγγυώμαι ότι θα συνεχίσει να έχει την ίδια στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και ειδικά από τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο φρόντισα να ενημερώσω για το αξιέπαινο έργο που επιτελείτε, τότε θα έχουμε βελτιώσει τόσο την εικόνα της πόλης όσο και την ποιότητα της ζωής αλλά και την υγεία των κατοίκων, ενώ θα έχουμε αποκτήσει βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες τις οποίες οι πολίτες θα εμπιστεύονται και έτσι θα υπάρχει αύξηση της επιβατικής κίνησης και αύξηση των εσόδων που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών αλλά θα δώσουν και την δυνατότητα να υλοποιηθούν υποδομές και να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς στους πολίτες».