> Voliotaki: ΜΑΤ, ΞΥΛΟ και ΒΙΑ και στις Σκουριές! Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΜΑΤ, ΞΥΛΟ και ΒΙΑ και στις Σκουριές! Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωινό Κυριακής 23 Οκτωβρίου 2016 στις Σκουριές.
Εκεί, όπου 500 τουλάχιστον άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής φωνάζουν συνθήματα στο πλαίσιο μιας ακόμη διαδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην παραχώρηση μιας τεράστιας δασικής έκτασης στην εταιρία Eldorado Gold με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.
Αυτών που σημαίνουν όχι μόνο μία τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και ένα οικονομικό όλεθρο για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Αυτών που κρατούν ακόμη σαν ευαγγέλιο τον μεταλλευτικό νόμο της Χούντας σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό κράτος δικαιούται το… 0% από το εξορυσσόμενο μετάλλευμα.
Αυτών που αφήνουν στην Ελλάδα μηδενική φορολόγηση, αλληλοσπαραγμό και τρόμο για την επόμενη ημέρα.
Βίντεο από τα επεισόδια
Στα αυτιά των διαδηλωτών ηχούν ακόμη οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για “παύση του έργου” και “καταγγελία των συμβάσεων”, κάλπικες υποσχέσεις που χάρισαν ωστόσο στο νυν πρωθυπουργό την “κόκκινη” ψήφο χιλιάδων κατοίκων της περιοχής: “Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές αναφορές στο τι έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, όταν ερχόταν στην περιοχή μας και μιλούσε στον κόσμο, όταν έλεγε πως η κυβέρνηση της αριστεράς θα σταματήσει την καταστροφή της Χαλκιδικής αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση”, λέει κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει: 
“Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δεσμεύσεις του και στην Ιερισσό και στην Θεσσαλονίκη και στην Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι καταγγελίες των σημερινών υπουργών –όσο ήταν στην αντιπολίτευση- για το έγκλημα που σχεδιαζόταν και συντελείτο στην Χαλκιδική. 
Ηχεί ακόμα στα αυτιά μας η επίκληση -εκ μέρους του- των πολλών πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας που τεκμηρίωναν την οικολογική-οικονομική-κοινωνική καταστροφή της Χαλκιδικής απ’ αυτό το εξορυκτικό σχέδιο… 
Αυτοί που μας έλεγαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την καταστροφή και που έγιναν κυβέρνηση με την δική μας ψήφο θέλουν σήμερα να μετατρέψουν ολόκληρη την Ανατολική Χαλκιδική σε μεταλλευτική ζώνη η οποία θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή…”
Απέναντί τους και στην θέση των “συντρόφων” που χάιδευαν προεκλογικά τα αιτήματά τους στέκουν τώρα διμοιρίες των ΜΑΤ έτοιμες να σπάσουν κεφάλια.
skouriessss
Ανάμεσά στις φωνές τους κι εκείνη του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ηγετικού στελέχους του Κινήματος “Δεν πληρώνω”, ο οποίος δεν σταματά να επαναλαμβάνει: 
“Παρά την μεγάλη προδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ωμή αστυνομική βία που ασκεί στους αγωνιστές του Κινήματος ενάντια στην εξόρυξη της Χαλκιδικής, θα παλέψουμε μέχρι τέλους προκειμένου να μην ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα των Καναδών χρυσοθήρων και των ντόπιων μεγαλοεργολάβων συνεργών τους…”
nskkkk
Ένταση, φωνές, ξύλο και βία συνθέτουν ένα σκηνικό ντροπής και απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κυρίως της ανθρώπινης υπόστασης. 
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, μοιάζει αδύναμος, σχεδόν ανίκανος να εναντιωθεί στο έγκλημα που τελείται στις Σκουριές καθώς μέσα στην παράταξή του κυριαρχεί άρωμα Συριζαίων ενώ η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση, η οποία εκλέχθηκε χάριν των αλλοτινών της ένδοξων αγώνων, έχει σήμερα συνταχθεί με την κυβερνητική γραμμή μιας ουσιαστικής παράδοσης και μιας απόλυτης υποταγής. 
“Ο αγώνας για την ποιότητα ζωής, δεν είναι παράνομος. Παράνομοι είναι αυτοί που με τα ΜΑΤ, τη βία και την τρομοκρατία προσπαθούν να σας καταστείλουν. Ο απλός λαός δεν είναι ούτε ταραξίες ούτε ταραχοποιοί, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και η απάντηση που δέχονται από τις δυνάμεις της καταστολής είναι η βία, τα δακρυγόνα, τα χημικά, η τρομοκρατία”, διαλαλούσε ο Αλέξης Τσίπρας κάθε φορά που τα ΜΑΤ καθρεφτίζονταν σε πρόσωπα διαδηλωτών. 
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ανάληψη της εξουσίας έσπασε τους παραμορφωτικούς καθρέφτες του χθες αφήνοντας στην αντανάκλαση του σήμερα παράφορα ψέμματα και σκουριασμένες υποσχέσεις.