> Voliotaki: ΜΑΥΡΟ χρώμα, χωρίς αποχρώσεις

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΥΡΟ χρώμα, χωρίς αποχρώσεις

Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε το φαιδρό καραγκιοζιλίκι της υπόθεσης, χορήγησης τεσσάρων (4) νέων αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας.

Γράφω φαιδρό καραγκιοζιλίκι γιατί η όλη διαδικασία μπάζει από την αρχική σύλληψή της, αλλά και από τον τρόπο παρουσίασης και εκτέλεσής της.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι παράκαμψη ισχύουσας νομοθεσίας,      πρόθεση για κοροϊδία, για απαξίωση των επενδύσεων/επενδυτών, για αποθυμένη

συμπεριφορά, για έλλειψη σοβαρότητας, για έμμεση προκλητικά ετσιθελική πρόθεση απαλλαγής από κάτι το ενοχλητικό και του πιθανού αντιπολιτευτικού ελέγχου  που θα μπορούσε να γίνεται από αυτό (φασισμός)…….

Είναι σαν να προσπαθείς να συσκευάσεις, να κρύψεις ένα ρευστό υλικό σε τρύπια χάρτινη σακούλα, κάποια στιγμή θα αρχίσει να ρέει, να φανερώνεται, να λερώνει.

Το κεφάλαιο τηλεόραση, κρατικά -  ιδιωτικά κανάλια, προγράμματα, ενημέρωση, διαφημίσεις είναι κάτι που έχει αφεθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να γιγαντωθεί ανεξέλεγκτα, είναι μια τερατογέννηση.

Στην κυριολεξία ένα ιδιόμορφο τέρας, που για να μην ζηλεύει και υστερεί σε τίποτα από όλα τα αντίστοιχα μυθολογικά ή παραμυθένια γνωρίσαμε, αντέγραψε και απέκτησε (μεταφορικά), ότι το χειρότερο χαρακτήριζε το καθένα από αυτά.

Ένα μέσο ενημέρωσης, αναψυχής, που κατά την άποψή μου διαχρονικά, αποτέλεσε κύριο όργανο εκμαυλισμού των αρχών, των ηθών και των συνειδήσεων ενός υπέροχου Λαού, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις κάποιες αδυναμίες του, εξυπηρετώντας κάποιους σκοπούς.

Ο έλεγχος της διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου, όπως αποδείχτηκε μέσου, που επιχειρείται από μια αποδεδειγμένα ανήθικα δρώντας κυβέρνηση (η ηθική εδώ, αφορά ασυνέπεια, υποκρισία, εκβιασμούς) παραπέμπει σε επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Όταν η Χώρα έχει ανάγκη επενδύσεων, κάτι που σε όλο τον Κόσμο υφίσταται και ενισχύεται με προωθήσεις, διευκολύνσεις αλλά και επιδοτήσεις, κάποιοι εδώ προσπαθούν να υλοποιήσουν δήθεν, τα ξεπερασμένα συντροφικά ιδεολογικά (;.) τους απωθημένα.

Απωθημένα με απώτερο σκοπό την διατήρηση στην εξουσία.
Σκοπός τους να πείσουν την κοινή γνώμη και να την έχουν σύμμαχο, παραπλανώντας την, ακούγεται άλλωστε ωραία ότι κυνηγάς τους κακούς.
Στην πραγματικότητα έκαναν το αντίθετο, ερευνώντας την διεκδίκηση των νέων άδειων, καταλήγουμε για άλλη μία φορά σε αυτό που λέει ο κόσμος, μια από τα ίδια.

Υποτίθεται πως όλα θα γινόντουσαν & έγιναν για να πατάξουν την διαπλοκή, η πράξη όμως έδειξε ότι απώτερος σκοπός ήταν η εκβιαστικά υπέρογκη οικονομική είσπραξη αλλά και κυρίως ο έλεγχος των ΜΜΕ.

Έτσι για να καταλάβουμε τα μεγέθη, πουλήθηκε ένα από τα πιο αποδοτικά μέσα μεταφοράς & επικοινωνίας ο ΤΡΕΝΟΣΕ στο 1/5 ίσως και λιγότερο, του συνολικού αποδοτικού κόστους της αδειοδότησης των 4 καναλιών.

Από την άλλη ποιες επενδύσεις, όταν δεν εφαρμόζεις την αντίστοιχη νομοθεσία, όταν δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις, πρόγραμμα, οργάνωση, τεχνολογία και εφαρμόζεις ντροπιαστικά  αναχρονιστικά συστήματα, που θυμίζουν καταλήψεις,(απομόνωση ξεφτίλισμα των συμμετεχόντων επενδυτών) υποτίθεται για να μην υπάρξουν διαρροές στοιχείων (ερασιτεχνικές -πρωτόγονες μέθοδοι).

Ποιες επενδύσεις όταν επιβάλεις αποτρεπτική φορολογία, όταν κάθε φεγγάρι αλλάζεις τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές, επιβάλλοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας, την σιγουριά της αποτυχίας.  

Ποια αξιοκρατία όταν με την μιζέρια που επέβαλε η πολιτική σου, χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να βρούν αλλού καταξίωση και τύχη.
Ας επανέλθω όμως στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση είναι το πρώτο οπτικοακουστικό μέσο που μπήκε στην ζωή μας, ένα παράθυρο στον κόσμο και στα γεγονότα του.

Παράλληλα εξελίχθηκε σε ένα μέσο με απεριόριστες δυνατότητες διαπαιδαγώγησης και επίδρασης στον ψυχικό αλλά και πνευματικό μας κόσμο, εκατομμύρια οι τηλεθεατές, κατασυνέπεια προσοδοφόρο πεδίο επιχειρηματικότητας, εξ ου και τα ιδιωτικά κανάλια .

Για την λειτουργία του έχουν θεσπιστεί νόμοι και κώδικες, αν κάνετε τον κόπο να ενημερωθείτε θα δείτε πως έχουν προβλεφθεί τα πάντα, αρκεί να τηρούνται.
Είναι λοιπόν ξεδιάντροπη κοροϊδία να αναφέρονται πως με όλα αυτά τα περί νέας αδειοδότησης, θέλουν να πατάξουν την διαπλοκή.
Αν πράγματι το ήθελαν είχαν όλα τα μέσα και τις δυνατότητες αλλά και τους λόγους - αιτίες – αφορμές να το κάνουν.

Άλλωστε από ότι ακούγεται και αφήνεται να διαφανεί τα περισσότερα (ιδιωτικά κανάλια) από τα ήδη λειτουργούντα κάπου έχουν ξεφύγει, κάπου μπάζουν.

Αυτό όμως δεν δικαιοδοτεί την κατάργησή τους, διαγράφοντας μια πορεία χρόνων, σκορπώντας την ανεργία, το δίκαιο είναι ο έλεγχος και καταλογισμός τυχόν ευθυνών στους υπεύθυνους τυχόν ενόχους, με τις αντίστοιχες συνέπειες και κυρώσεις.

Δίνουν σε όλους την δυνατότητα αποδείξεως της νομιμότητας, όσοι τα καταφέρουν τηρώντας τους κανόνες μπράβο τους, διαφορετικά λόγω των συνεπειών αφήνουν την θέση τους στους επόμενους όσους έχουν την δύναμη και διάθεση.

Σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική κοινωνία δεν βάζεις φραγμούς, ορίζεις κανόνες τους οποίους εποπτεύεις, την επιβίωση στην πορεία του θα την ορίσει ο καθένας ανάλογα σε αυτό που προσφέρει.

Η επίδραση της τηλεόρασης δεν έχει αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά μόνο στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Επηρεάζει τις συνήθειες μιας κοινωνίας κατευθύνοντας κυρίως τον χαρακτήρα αυτών που την παρακολουθούν.

Εκτός της άχρηστης φεμινιστικής επέμβασης σε διαφήμιση του JUMBO είδατε κάποια άλλη, παρόμοια.

Όταν ο καθένας διαφημίζει κοροϊδεύοντας, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας.
Όταν το άχρηστο παρουσιάζεται σπουδαίο γεμίζοντας το κάθε νοικοκυριό.
Όταν διάφορες εκτός πραγματικότητας σειρές καθηλώνουν εκατοντάδες αλλάζοντας τις συνήθειες, διχάζοντας οικογένειες.    

Είναι δε περίεργο μια κυβέρνηση να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες και ακόμη περισσότερο να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά, σήμερα που το αντίπαλο δέος, το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ έχει αρχίσει να γιγαντώνεται και να μπαίνει στην ζωή μας πιο άμεσο και λειτουργικό.       
Οι προβλέψεις σχετικά με αυτό, αναφέρουν ότι στο άμεσο μέλλον, θα κατακλύσει και αντικαταστήσει τα πάντα, ήδη το κάνει.

Στις χιλιάδες αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματικά από τις σχετικές με την ιδιωτική τηλεόραση κυβερνητικές ενέργειες, το μαύρο χρώμα της κλειστής οθόνης κυριαρχεί συμβολικά. 

Άλλωστε το Μαύρο στις μέρες μας συνηγορούντων και των πολιτικών- επιχειρηματικών συγκυριών, έχει γίνει προσφιλής χρωματικός χαρακτηρισμός της αδικίας, της απάτης, του κρυφού.

ΜΑΥΡΟ!.... Χρώμα πάντα το ίδιο χωρίς αποχρώσεις
Μαύρη λίστα (κατάλογος ανεπιθύμητων), Μαύρο χρήμα (ύποπτη προέλευση), Μαύρη τηλεοπτική εκπομπή (δεκάδες άνεργοι απολυμένοι), Μαύρες σκέψεις – προθέσεις (απάτες), Μαύρες επενδύσεις (αθέμιτος συναγωνισμός) και για όλους εμάς αν παρασυρθούμε, Μαύρο μέλλον (φτώχια, μιζέρια, εξάρτηση).

Όμως και παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει στην φύση όταν αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο μας προσφέρει το μαύρο (νύχτες- συννεφιές), είναι γιατί κάτι ετοιμάζει, είναι σίγουρο πως μετά διάπλατα θα μας προσφέρει την λάμψη και μαζί όλα τα άλλα χρώματα.

Γιαυτό θα κλείσω ποιητικά……….
Πρέπει να μας γίνει συνείδηση, πίσω – μετά το κάθε μαύρο ΠΑΝΤΑ!.. υπάρχει η ελπίδα πως έρχεται το λαμπερό!...

Τάσος Γ. Καπουρνιώτης

Αρχιτέκτονας