> Voliotaki: Μια απρόβλεπτη... «παλιά καραβάνα»...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Μια απρόβλεπτη... «παλιά καραβάνα»...

Δ. Κοντομηνάς
Δημήτρης Κοντομηνάς: Τον έχουν χαρακτηρίσει 
«άνθρωπο των μεγάλων συμφωνιών», «χρυσοδάκτυλο», 
«επιχειρηματία των εκπλήξεων»
 
Την τελευταία δεκαπενταετία όμως έχει και αρκετούς… λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη...

Σωτήρης Μανιάτης

Λίγο πριν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την παρουσίαση του προφίλ των εννιά διεκδικητών. 

Σήμερα έχει σειρά ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ανήκει στις λεγόμενες «παλιές καραβάνες». Τόσο στον επιχειρηματικό χώρο, όπου έχει συμπληρώσει πάνω από πέντε δεκαετίες πολυσχιδούς παρουσίας, όσο και στα μίντια. 


Τον έχουν χαρακτηρίσει «άνθρωπο των μεγάλων συμφωνιών», «χρυσοδάκτυλο», «επιχειρηματία των εκπλήξεων».

Την τελευταία δεκαπενταετία όμως έχει και αρκετούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. 


Προ διετίας συνελήφθη (νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο, λόγω προβλημάτων υγείας, κρατούμενος) κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απιστία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για «επισφαλή δάνεια» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Κοντομηνά, έναν από τους εννέα «μονομάχους» της σημερινής δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας. 


Θα διεκδικήσει μία για τον ALPHA που του ανήκει και, όπως λένε συνεργάτες του, θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στον «αέρα». 

Θα βρεθεί ο ίδιος στη δημοπρασία μαζί με τους συμβούλους του.

Απρόβλεπτος, συνήθως χαμηλών τόνων, πάντα με επεξεργασμένα σχέδια και… εναλλακτικές, ο Δ. Κοντομηνάς το 2008 πούλησε το 66,6% του ALPHA στο RTL Group αποκομίζοντας 125,7 εκατ. ευρώ. 


Οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν στην ελληνική τηλεοπτική ζούγκλα και το 2012 του επέστρεψαν άρον άρον το κανάλι σχεδόν… κοψοχρονιά.

Την τελευταία διετία ο ALPHA έχει ανοδική πορεία. 


Τα στελέχη του καναλιού με προσεκτικές κινήσεις σε ψυχαγωγία και ενημέρωση κατάφεραν να το ενδυναμώσουν και το τελευταίο διάστημα είναι και κερδοφόρο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δ. Κοντομηνά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα.

Εκεί υποστήριξε ότι ο ALPHA εξυπηρετεί τα δάνειά του, εκτός από ένα που είναι σε καθυστέρηση καθώς υπάρχει αντιδικία με τη Eurobank. 


Τον περασμένο Ιούνιο, πάντως, όπως είπε, μεταβίβασε μετοχές του στη μονάκριβη κόρη του Μαρία.

Για το κανάλι βρέθηκε σε δικαστική διαμάχη με τον πρώην συνεργάτη του, καθηγητή Στάθη Τσοτσορό (σήμερα πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ.). 


Ο Στ. Τσοτσορός στράφηκε δικαστικά εναντίον του Δ. Κοντομηνά σε μια πολύκροτη επιχειρηματική αντιδικία η οποία έφτασε μέχρι και σε διαιτησία στο Λονδίνο.

Στις αρχές αυτής της χρονιάς το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε και δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το ΕΣΡ στον ALPHA το 2006 για παράνομες δανειοδοτήσεις του καναλιού από τον Δ. Κοντομηνά την τριετία 2002–2004, τα οποία όμως είχαν ήδη αποπληρωθεί.

Δικαστικές περιπέτειες είχε και με την Ιnteramerican, καθώς κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και εκβίαση.


Του ασκήθηκε ποινική δίωξη το 2008, όταν πλέον είχε πουλήσει την εταιρεία, αλλά τον Δεκέμβριο του 2009 απαλλάχτηκε με βούλευμα.

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της δανειοδότησης από το Τ.Τ. για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 4.000.000 ευρώ! 


Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στην Εξεταστική όταν ρωτήθηκε απάντησε σε έντονο ύφος χαρακτηρίζοντας άδικη την προφυλάκισή του για τα δάνεια από το Τ.Τ. και υπέρογκη την εγγύηση που υποχρεώθηκε άδικα να πληρώσει επί κυβέρνησης Σαμαρά, χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτα εναντίον του.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυτήν τη στιγμή κανένα δάνειο ή άλλο χρέος, ενώ την εγγυητική επιστολή της τράπεζας με την οποία συμμετέχει στη δημοπρασία την εξέδωσε με προσωπική του κατάθεση 3.000.000 ευρώ, τονίζοντας ότι ουδέποτε έκανε δουλειές με το Δημόσιο. 


«Εγώ δεν είμαι διαπλεκόμενος» είπε. «Η μόνη σχέση που έχω με το Δημόσιο είναι ότι αγοράζω γραμματόσημα απ’ το ταχυδρομείο…».

Με τη σύλληψή του είχαν ασχοληθεί τα ΜΜΕ των Σκοπίων χαρακτηρίζοντας τον Δ. Κοντομηνά «αγαπημένο επιχειρηματία όλων των κυβερνήσεων» της ΠΓΔΜ. 


Ο Ελληνας επιχειρηματίας είχε μετοχές σε κανάλι και στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της ΠΓΔΜ η οποία πουλήθηκε στη Magyar Telekom, συμφερόντων της Deutsche Telekom.

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο Δ. Κοντομηνάς κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών. 


Δεν αποδείχτηκε τίποτα, πάντως, και συνεχίζει να επενδύει στα Σκόπια…

Πέρσι, ο οικονομικός εισαγγελέας με βάση στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου διέταξε δέσμευση λογαριασμών του έως και 100 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος στη Βουλή επέμεινε ότι δεν υπάρχει η κατηγορία για φοροδιαφυγή που αντιμετωπίζει, κάνοντας λόγο για ορισμένους που τον κατηγορούν επειδή «έχουν μανία». 


«Κάναμε ανακοπή -πρόσθεσε-, που κερδίσαμε κατά το ήμισυ και είμαστε στο δεύτερο στάδιο…».

Το όνομά του ενεπλάκη και στη λίστα Λαγκάρντ, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έχει «βεβαίωση της HSBC Γενεύης πως ουδέποτε είχε λογαριασμό στο όνομά του ή στο όνομα της Interamerican στη συγκεκριμένη τράπεζα». 


Πρόκειται, είπε, για σκευωρία ανταγωνιστών του που θέλουν να τον συκοφαντήσουν ως μεγαλοφοροφυγά. Η υπόθεση, πάντως, παραμένει ανοιχτή…

Ποιος είναι τελικά ο Δημήτρης Κοντομηνάς; Είναι σαφέστατα ο… «μίστερ Ασφάλειες» στον ελλαδικό χώρο, αλλά οι δραστηριότητές του απλώνονται και σε άλλους τομείς. 


Ανήκει κι αυτός -όπως και οι Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης και Βαρδινογιάννης- στο… κλαμπ εκείνων που εμπλέκονται (ή ενεπλάκησαν) και με το ποδόσφαιρο. 

Ανέλαβε την ΠΑΕ Αρης για το διάστημα 1998-2001 και λέγεται ότι επένδυσε αρκετά δισ. δραχμές.

Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, ο Δ. Κοντομηνάς σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού κάνοντας μεταπτυχιακά στο μάρκετινγκ. 


Εργάστηκε ταυτόχρονα ως εκπαιδευόμενος διευθυντής ασφαλειών στα γραφεία Μ. Ανατολής της American Life και το 1963 δημιουργεί και αναλαμβάνει την Alico στην Ελλάδα.

Εξι χρόνια μετά, με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά, δημιουργεί την Interamerican που τον απογείωσε και βάζει τις επιχειρήσεις του υπό τη σκέπη του ομίλου του DEMCO (ΔΕΜΚΟ).

Το 2005 θα αποχωρήσει οριστικά από την Interamerican υπογράφοντας στρατηγική συνεργασία με την Eureko (μετονομάστηκε σε Achmea). 


Επέστρεψε στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας σε Κύπρο και Ελλάδα των Prime Insurance, My Direct και Prime Alert.

Δραστηριοποιήθηκε και στον τραπεζικό τομέα. Μαζί με τη γαλλική UAP (νυν μέλος της AXA) ίδρυσε στην Ελλάδα την Interbank (1987) την οποία αργότερα απορρόφησε η EFG Eurobank. 


Tο 1999 σε συνεργασία με την πορτογαλική BCP ίδρυσε τη NovaBank, μετέπειτα Millennium bcp.

Το 2009 απέκτησε τη Village Roadshow Operations και τη Village Films. 


Ασχολήθηκε με τον κλάδο υγείας με την Ευρωκλινική, ήταν βασικός μέτοχος σε εταιρείες όπως Interjet (ναυλώσεις και διαχείριση αεροσκαφών και ελικοπτέρων), GreenFarm (βιολογικές καλλιέργειες), διαθέτει το περιφερειακό Κανάλι 9, τους ραδιοσταθμούς ALPHA 98,9 (Αττικής) και 96,5 (Θεσσαλονίκης), τον τηλεοπτικό ALPHA Κύπρου κ.ά. Στον όμιλο DEMCO ανήκει και η οινοποιητική Mediterra Winery.

Επιχειρηματίας με φιλανθρωπική δράση, ανακηρύχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Αρχοντας Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου και Μεγάλος Ευεργέτης από τη Μητρόπολη Χαλκηδόνας. 


Το 2002 του απονεμήθηκε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας το μετάλλιο Comenda do Infante D. Henrique...

efsyn.gr