> Voliotaki: Αποφεύγουν να διακανονίσουν οφειλές προς τη ΔΕΗ...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Αποφεύγουν να διακανονίσουν οφειλές προς τη ΔΕΗ...

ΔΕΗ
Τον δρόμο για μαζικές αποκοπές ρεύματος


από τη ΔΕΗ το φθινόπωρο ανοίγει η πολύ χαμηλή ανταπόκριση των καταναλωτών στο πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών ρεύματος. 

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ προκύπτει πως μόλις 350.000 καταναλωτές ή το 16% όσων χρωστούν έσπευσαν να ενταχθούν από τον περασμένο Απρίλιο στη ρύθμιση των 36 δόσεων της Επιχείρησης διακανονίζοντας οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή άλλοι 1,8 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ με χρέη μεγαλύτερα του 1 δισ. ευρώ είναι «άφαντοι» από το πρόγραμμα διακανονισμών.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ είναι η μηδενική ανταπόκριση των καταναλωτών με χαμηλές οφειλές μέχρι 500 ευρώ. 

Σε αυτή την κατηγορία πελατών, που είναι η πιο πολυπληθής αλλά και εκείνη με τις μεγαλύτερες δυσκολίες αποπληρωμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί μόλις το 5% των καταναλωτών, ενώ 1.230.000 πελάτες με οφειλές 146 εκατ. ευρώ δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. 

«Οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους, βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της Επιχείρησης. 

Αυτό αποβαίνει σε βάρος τους καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό 10-30 ευρώ θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Η πολύ χαμηλή ανταπόκριση των καταναλωτών στο πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών ρεύματος ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αποκοπές ρεύματος το φθινόπωρο

Προτεραιότητα ωστόσο για τη ΔΕΗ δεν είναι -ακόμη- οι μικροί οφειλέτες αλλά οι μεσαίοι και οι μεγαλύτεροι με ποσά πάνω από 500 ευρώ, τους οποίους η Επιχείρηση ευθέως προειδοποιεί με αποκοπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ:

■ 298.000 πελάτες με χρέη από 500 έως 1.000 ευρώ και συνολικά χρέη 153 εκατ. ευρώ δεν έχουν διακανονίσει οφειλές. Εχει ανταποκριθεί μόλις το 21%.

■ Αλλοι 216.000 καταναλωτές με χρέη 1.000-3.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 278 εκατ. ευρώ δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό. Το έχει πράξει το 36% των πελατών.

■ 89.000 πελάτες με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και συνολικά χρέη 509 εκατ. ευρώ (σ.σ. πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις) δεν έχουν κάνει διακανονισμό, ενώ το έχει κάνει το 32% των πελατών.

«Ενας μεγάλος αριθμός πελατών των δύο τελευταίων κατηγοριών αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. 

Η αντίληψη αυτή είναι το υπόβαθρο της μη τακτοποίησης των οφειλών παρά τη διευκόλυνση των 36 δόσεων, τις οποίες θυμούνται όταν γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. 

Είναι αυτονόητο ότι οι οφειλές αυτές αποτελούν στόχο πρώτης προτεραιότητας» επισημαίνει η διοίκηση της ΔΕΗ, καλώντας τους πελάτες της να εκμεταλλευτούν το περιθώριο μέχρι την εκπνοή του προγράμματος διακανονισμών (30 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Διαφορετικά, όπως λέει, για ό,τι συμβεί από τότε και μετά «η ευθύνη είναι δική τους»…