> Voliotaki: Παράθυρο Σκουρλέτη...

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παράθυρο Σκουρλέτη...

«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Σκουρλέτης
...για αύξηση φόρου στο φυσικό αέριο...
Τον βαθμό ανταπόκρισης των οφειλετών της ΔΕΗ  στη ρύθμιση 
που αποφάσισε η διοίκησή της θα αξιολογήσει το...

υπουργείο προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω μείωση των τιμολογίων.

Όπως τόνισε πριν από λίγο ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, η μείωση των τιμολογίων της ΔEΗ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, τόσο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και επειδή κατά το παρελθόν επιβλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι αποσβέσεις και τα μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης (ζημίες 102 εκατ. ευρώ το 2015), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση μείωση των τιμολογίων.

Ωστόσο, αν για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ο υπουργός εμφανιζόταν θετικός στην προοπτική μείωσής τους, στα τιμολόγια φυσικού αερίου εμμέσως επιβεβαίωσε την προοπτική αύξησής τους μέσω της φορολογίας. 

Όπως είπε, οι τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πέρυσι.

«Ακόμη και να μπει φόρος στο αέριο», είπε ο υπουργός, «πάλι η επιβάρυνση δεν θα αντιστρέψει την πραγματικότητα της χαμηλότερης τιμής σε σχέση με πέρυσι». 

Πάντως, ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει θέμα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, είπε ότι μελετάται η μείωση άλλων συντελεστών που διαμορφώνουν την τιμή στο πλαίσιο άτυπης επιτροπής που μελετά το θέμα.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην ΕΠΑ Αττικής για την τιμολογιακή της πολιτική, αναφέροντας ότι οι τιμές της συγκεκριμένης εταιρίας είναι 11% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες τιμές των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας είναι μειωμένες κατά 24%.

Βεβαίως, εν μέρει δικαιολόγησε τη διαφορά αυτή αναφέροντας ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στις δύο πόλεις αυτές είναι πολύ υψηλότερη απ' ό,τι στην Αττική και άρα έχουν χαμηλότερο κόστος.