> Voliotaki: Επικίνδυνα παιχνίδια με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη ύστερα από την πληροφορία που διακινείται μεταξύ των προσφύγων, για την οργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας προς τα σύνορα με τα Σκόπια, την Κυριακή το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι - «πρόσφυγες» αλλά και ορισμένοι ξένοι εθελοντές (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μικρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών «αλληλέγγυων») διακινούν από το μεσημέρι του Σαββάτου την «πληροφορία» σχετικά με επικείμενο «άνοιγμα των συνόρων».

Όπως είναι φυσικό η διαρροή της συγκεκριμένης ψευδούς πληροφορίας έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των 12.000 περίπου εγκλωβισμένων προσφύγων, οι οποίοι ξεσηκώνονται με την παραμικρή «χαραμάδα» ελπίδας ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Β. Ευρώπη,
Κατόπιν αυτών των πληροφορίων οι αστυνομικές αρχές που για περισσότερο από ένα μήνα έχουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό, τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες - ανέμσα τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά- προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράχτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.
Ξεκίνησε η μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη
Την Παρασκευή ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη, με οκτώ λεωφορεία να αναχωρούν από το camp και να μεταφέρουν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους στην Ημαθία και την Πιερία.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έξι από τα λεωφορεία έχουν προορισμό την Ημαθία και άλλα δύο την Πιερία.
Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης και έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.
Η μεταφορά όσων το επιθυμούν αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς πλέον αρκετοί έχουν πειστεί ότι τα σύνορα με την πΓΔΜ δεν θα ανοίξουν και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν τα παιδιά τους να ζουν υπό τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη.
Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι και αυτοί που αρνούνται να αποχωρήσουν, διαμαρτύρονται και κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν από το σημείο μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.