> Voliotaki: Η Ρωσία είχε ενημερώσει νωρίτερα τους Αμερικάνους: “Σε μια ώρα θα ξεκινήσουμε να βομβαρδίζουμε τζιχαντιστές στη Συρία”

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία είχε ενημερώσει νωρίτερα τους Αμερικάνους: “Σε μια ώρα θα ξεκινήσουμε να βομβαρδίζουμε τζιχαντιστές στη Συρία”

suria-bombardismos

Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν τις ΗΠΑ μία ώρα πριν από το πρώτο τους χτύπημα. Δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν άνοιξαν οι ΗΠΑ

Διακηρυγμένος στόχος της Μόσχας στη Συρία είναι να πληγούν οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν περίπου το 50% του εδάφους της αραβικής χώρας και «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της νόμιμης συριακής κυβέρνησης», δηλαδή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Το δεύτερο εκλαμβάνεται και ως ενίσχυση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων όχι μόνον ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιθανόν και κατά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει τη στήριξη της Δύσης, της Τουρκίας και των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι πληγούν και να καταστραφούν στρατιωτικός εξοπλισμός, επικοινωνιακά συστήματα, αποθήκες όπλων, πυρομαχικά και καύσιμα.
Αμερικανικές πηγές, οι οποίες μιλούσαν νωρίτερα για ισχυρές ενδείξεις ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άρχισαν, εξέφραζαν σκεπτικισμό για το γεγονός ότι οι Ρώσοι φέρονται να έπληξαν περιοχές οι οποίες δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, παρείχε την εξουσιοδότηση στον κ. Πούτιν για στρατιωτική δράση στη Συρία, την Τετάρτη το μεσημέρι, ομόφωνα, όπως είχε συμβεί και στην αντίστοιχη απόφαση για δράση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από τις δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος να μην πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας όσο η ίδια πραγματοποιεί τα πλήγματά της, ωστόσο τα συμμαχικά αεροπλάνα συνεχίζουν να πετούν, αγνοώντας το ρωσικό αίτημα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η ενημέρωση των ΗΠΑ έγινε από Ρώσο αξιωματούχο ο οποίος επικοινώνησε με την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη του Ιράκ.

Κανάλι επικοινωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας στο πεδίο των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν στη δημιουργία ενός καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
«Θα ήθελα απλώς να επαναλάβω ότι, κατά τη συνάντηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Will Stevens.

«Οι δυτικές επιχειρήσεις καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο»

Σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν οι δυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες … έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, και ίσως και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα ξεκίνησε και η Γαλλία. 
Η Αυστραλίακαι μια σειρά από άλλες χώρες…μιλούν για το ίδιο πράγμα. Σημειώστε όμως το κύριο, ότι οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, και η Συρία δημιούργησαν πρόσφατα Κέντρο Πληροφοριών στη Βαγδάτη, προκειμένου να συντονίσουν την πάλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. 
Κύριοι στόχοι αυτού του κέντρου είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των μαχητών της ΙΚ, τα όπλα τους, και τις κινήσεις τους.
Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι το νέο κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του μέσα στον Οκτώβριο -Νοέμβριο και θα διευθύνεται εκ περιτροπής από Ρώσους, Σύρους, Ιρακινούς και Ιρανούς αξιωματούχους, για διάστημα τριών μηνών.