> Voliotaki: Διαβάστε πως η τεχνολογία θα “εξαφανίσει” την φοροδιαφυγή!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάστε πως η τεχνολογία θα “εξαφανίσει” την φοροδιαφυγή!

pistotiki_karta

Σενάρια από το μέλλον…

Φοροδιαφυγή εδώ, φοροδιαφυγή εκεί, που είναι τελικά η φοροδιαφυγή και πως θα την «χτυπήσει» η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα; 
Δεκαετίες ολόκληρες ένα από τα βασικά πολιτικά θέματα που βασάνιζαν τις κυβερνήσεις και τα οικονομικά επιτελεία ήταν το πώς θα καταφέρουν να περιορίσουν, αν όχι να εξαλείψουν το καυτό θέμα της φοροδιαφυγής που ετήσια κοστίζει στο κράτος πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. 
Και μπορεί η μία ιδέα να ακολουθούσε την άλλη, αλλά όταν έφτανε η ώρα να γίνει ο λογαριασμός, πάντα το κράτος ήταν ζημιωμένο και τα ταμεία του δημοσίου άδεια.
Για το λόγο αυτό, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζουν σχέδια με αναγκαστικά μέτρα που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να μη φοροδιαφεύγουν. 
Ένα από τα επικρατέστερα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το άνοιγμα ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για εισπράξεις της επιχείρησης από πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και δεν θα μπορεί κανείς να βάλει χέρι σε αυτόν πλην της εφορίας για την αυτόματα παρακράτηση του ΦΠΑ.
Η συσκευή POS είναι το όπλο που ρίξει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθούν οι συναλλαγές με τη χρήση πλαστικού χρήματος. 
Τι είναι όμως αυτή η «θαυματουργή» συσκευή PΟS; Είναι η κλασική συσκευή που όλοι μας έχουμε δει και βάση αυτής κάνουμε τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές & προπληρωμένες κάρτες.
Και εδώ δημιουργείται το εξής πρόβλημα που δεν έχει βέβαια σχέση με τη λειτουργία της συσκευής αυτής, αλλά με την απόδοση των χρημάτων και κατά πόσο αυτό θα εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία, καθώς επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θέλουν να εγκαταστήσουν μια συσκευή POS βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα των κατασχέσεων για χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες ή ακόμη και την ίδια την εφορία.
Ενώ εμείς πληρώνουμε με πλαστικό χρήμα και τα χρήματα μεταφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αυτά τα ποσά δεν φθάνουν ποτέ στο ταμείο τους καθώς δεσμεύονται για χρέη προς το δημόσιο ή ιδιώτες.
Βάση του σεναρίου που έχει στο μυαλό του το οικονομικό επιτελείο στις εισπράξεις που θα κάνει μέσω της συσκευής η επιχείρηση θα έχει πρόσβαση μόνο η εφορία και μόνο για να κάνει άμεση παρακράτηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. 
Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση για τις ανάγκες της επιχείρησης όπως είναι η πληρωμή εισφορών, φόρων και προμηθευτών βάση τιμολογίων.
Το σχέδιο για τις συναλλαγές με κάρτες της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
  1. Διεθνή διαγωνισμό για τις συσκευές POS.
  2. Το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου μόνο μέσω συναλλαγών με κάρτες.
  3. Την διενέργεια κληρώσεων κατοικιών από το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενους που πληρώνουν με κάρτες.
  4. Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για τα έσοδά τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές.