> Voliotaki: Αναβρασμός στην Τουρκία στη δεύτερη επέτειο της πλατείας Ταξίμ

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Αναβρασμός στην Τουρκία στη δεύτερη επέτειο της πλατείας Ταξίμ

taksimΗ τουρκική αστυνομία ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δύο χρόνια μετά τις πρωτόγνωρες μαζικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συνταράξει την χώρα.
Νωρίς το πρωί, η αστυνομία έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους προκειμένου να αποκλείσει την πρόσβαση στην φημισμένη πλατεία και απομάκρυνε τους πολίτες από το δημόσιο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται δίπλα, απ' όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πριν από δύο χρόνια, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που επισήμανε επιπλέον ότι διακόπηκαν και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών όπως επίσης και οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να εμποδίσουν κάθε διαδήλωση.
Το πρωί της 31ης Μαΐου του 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει με τη βία από το πάρκο Γκεζί εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου. Η διαμαρτυρία τους σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργού εκείνη την εποχή.
Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας- διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου. Οι διαδηλώσεις αυτές, που κατέστειλαν με τη βία οι αρχές, είχαν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8.000 και πλέον πολιτών.
Οι χώρες της Δύσης είχαν καταγγείλει τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καταδικάσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.