> Voliotaki: Σενάρια για Νατοϊκή βάση στο Καστέλι αντί νέου αεροδρομίου;

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Σενάρια για Νατοϊκή βάση στο Καστέλι αντί νέου αεροδρομίου;

Εμπλοκή και της Κρήτης έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας παρασκηνιακός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, σχετικά με τη διμερή συνεργασία και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διάλογος ο οποίος εξελίσσεται σε θρίλερ που ήδη έχει επηρεάσει το κλίμα Αθήνας – Ουάσιγκτον και αφορά το θέμα δημιουργίας μιας βάσης για διευκολύνσεις στην Κάρπαθο, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της καθημερινής, η σύγχυση και τα ερωτήματα που έχουν προκληθεί έχουν διαπεράσει και τα κυβερνητικά και τα κομματικά τείχη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα προκαλεί σειρά αντιδράσεων, είτε γιατί κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να γίνει τώρα μια τέτοια συζήτηση, είτε γιατί το κόμμα αντιδρά και απαιτεί άλλου είδους διαχείριση από τον πομπώδη τρόπο με τον οποίο το θέτει ο κ. Καμμένος.

Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης έχει ενδιαφέρον, καθώς αφορά την παρουσία και δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη, αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, ώστε οι συνομιλίες να είναι σοβαρές και αξιόπιστες, να ενισχύουν τη θέση της χώρας και παράλληλα να διασφαλίζουν και τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να διευκολύνει τη δημιουργία μιας βάσης, πρόσθετης, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες υπηρεσίες και θεωρούν ότι το πλέον κατάλληλο σημείο είναι το Καστέλλι στην Κρήτη, πιθανόν στον χώρο όπου σχεδιάζεται το νέο αεροδρόμιο.

Ελληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες δεν φαίνεται να εκφράζουν θετική άποψη και οι σχετικές συζητήσεις έχουν κολλήσει, καθώς οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι ούτως ή άλλως διαφορετικές, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται.

Η δημόσια πρόταση του κ. Καμμένου για τη δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, και ειδικότερα στην Κάρπαθο, αποσκοπεί, σύμφωνα με ερμηνεία διπλωματικής πηγής, στο ότι το νησί αυτό θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο και αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν εκεί μια βάση, ουσιαστικά θα αλλάξει η συζήτηση γύρω από την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, την οποία –ως γνωστόν– η Ελλάδα δεν αποδέχεται.

Ετσι, υπάρχει και εξελίσσεται μια συζήτηση μακριά από τα κόμματα και το Κοινοβούλιο και επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου επιθυμούν τριγμούς εντός της κυβέρνησης, διεξάγεται μέσω δηλώσεων, υπαινιγμών και έμμεσων αμφισβητήσεων.

Την αρνητική θέση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να παρουσιάζει με αντάρτικου τύπου δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, ο οποίος, κάθε φορά που δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, προκαλεί αντιδράσεις του υπουργού του Πάνου Καμμένου και η εικόνα σύγχυσης κυριαρχεί.

Ο κ. Καμμένος χωρίς δισταγμό διακηρύσσει, σχεδόν καθημερινά, την προσήλωσή του στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρά το επεισόδιο με την ακύρωση της συνάντησής τους από τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αμφισβητεί τον προσανατολισμό της χώρας, δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις που θα προκαλέσουν έντονο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που ήδη πιέζεται από τις υποχωρήσεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα έγκυρη κυβερνητική πηγή, τα θέματα αυτά –ούτως ή άλλως– θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, όταν και εάν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, κάτι που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να επείγει.

Η κινητικότητα του υπουργού Αμυνας και η πρόθεσή του να είναι συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κινήσεις που δεν φαίνεται να είναι συμφωνημένες, έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι συστάσεις προς υπουργούς και κομματικά στελέχη είναι να τηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, η διπλωματική βεντάλια της χώρας θα ανοίξει, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να κληθεί στην Ουάσιγκτον για εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες και όλα αυτά τα θέματα να έρθουν στην ημερήσια διάταξη.

Το αν και κατά πόσο η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα είναι το δεύτερο μνημόνιο προσαρμογής στα ευρωατλαντικά δόγματα –αυτή τη φορά– που θα υπογράψει η κυβέρνηση μετά το οικονομικό μνημόνιο, δεν θα αργήσει να αποδειχθεί.