> Voliotaki: Έκτακτο Eurogroup και πιέσεις στο παρασκήνιο – Αγεφύρωτο το χάσμα Αθήνας – Βερολίνου

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έκτακτο Eurogroup και πιέσεις στο παρασκήνιο – Αγεφύρωτο το χάσμα Αθήνας – Βερολίνου

- Μόνο διαφωνίες διαπιστώθηκαν με τους Γερμανούς
- Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς απαντάει η κυβέρνηση στα τελεσίγραφα
- Ζητείται σημείο σύγκλισης μετά τις προγραμματικές δηλώσεις
- Συνεχίζεται το παρασκήνιο ενόψει Eurogroup της Τετάρτης
- Το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο και η Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να μην θέλουν να μπουν σε διάλογο.
- Μετά τις συναντήσεις σε Παρίση, Ρώμη, Λονδίνο και Φρανκφουρτη ήρθε η συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε να αποδείξει ότι ενώ όλοι οι υπόλοιποι περίμεναν μια κάποια αλλαγή στάσης της Γερμανίας, το Βερολίνο επέλεξε να επαναλάβει τα δεδομένα.


Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αν και δεν αναφέρθηκε στη λέξη τρόικα, και αυτό ήταν ίσως το μόνο θετικό, μίλησε για πλήρη διαφωνία, είπε όχι σε πιθανό κούρεμα, ζήτησε συνέχιση της τήρησης του προγράμματος και συνεννόηση με ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

Επέμεινε δηλαδή στο υπάρχον πρόγραμμα, έστω και με λίγο διαφορετικά λόγια.

Μάλιστα στα σχόλια μέσω ανάρτησης που έγινε το βράδυ η Γερμανική πλευρά μίλησε για προεκλογικές υποσχέσεις της Ελλάδας που δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον άλλων και ουσιαστικά παρέδωσε... μάθημα για το τι πρέπει να γίνει.

Η απάντηση είχε έρθει νωρίτερα από τον Α. Τσίπρα πως η χώρα παραμένει σε ευρωπαϊκή τροχιά, επιμένει στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και πως δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν, παρά μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων πως όλα είναι στο μηδέν.

Οι ευρωπαίοι έστειλαν τα μηνύματά τους και τώρα φαίνεται πως περιμένουν την απάντηση μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης οι οποίες κατά πολλους ίσως θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τα μηνύματα από το euroworking Group

Στη συνεδρίαση το Euroworking Group στις Βρυξέλες σκοπό είχε την προετοιμασία του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου όπου αποφασίστηκε και η έκτακτη συνεδρίαση της 11ης του μηνός, αλλά και μια νέα στα τέλη του μήνα εάν δεν υπάρξει λύση ο κ. Χουλιαράκης που εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά ήταν σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορούσε να είναι αναλυτικώς ως προς τις ελληνικές θέσεις πριν τις προγραμματικές δηλώσεις δέχθηκε βροχή ερωτήσεων, αλλά και παρατηρήσεων από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν να εκφράσουν μόνο ανησυχίες