> Voliotaki: Καμώματα ενός ανίσχυρου

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Καμώματα ενός ανίσχυρου

Αυτός είναι ο τίτλος ενός σημερινού άρθρου του Thorsten Denkler στη Süddeutsche Zeitung
   
ΟιΓερμανοί για άλλη μια φορά θα «σώσουν» την Ελλάδα. Βασικά όμως τον εαυτό τους, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος. Και συνεχίζει: θα ήταν καλό αν ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το παραδεχόταν αυτό ανοικτά, αντί να γκρινιάζει και να τα βάζει με τον Έλληνα υπουργό Βαρουφάκη.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος λέει ότι οι Γερμανοί σώζουν τον εαυτό τους δεν μιλά και αυτός καθαρά, όπως απαιτεί από τον Σόιμπλε. Γιατί θα έπρεπε-λέω εγώ τώρα- μάλλον να γράψει ότι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου ψηφίζοντας ναι στη συμφωνία του Γιουρογρουπ με την ελληνική κυβέρνηση, σώζουν τους γερμανούς φορολογούμενους, αφού αυτοί πρώτα «σώσανε» τις τράπεζές τους, αλλά η κυβέρνησή τους τους είπε ότι με τα μνημόνια σώσανε τους «καϋμένους», αλλά καμμιά φορά και «τεμπέληδες» Έλληνες.

Τελικά η μεγάλη πλειοψηφία στην Bundestag ενέκρινε τη συνέχιση της ενίσχυσης στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε και οι συνάδελφοί του - από την πλευρά τους- προς το παρόν μπορούν να μπλοκάρουν μόνο μερικές ιδέες των Ελλήνων. Την απαίτηση για κούρεμα για παράδειγμα, αλλά τίποτε  περισσότερο. Τις δεσμεύσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούσε ο Σόιμπλε δεν κατάφερε να τις εξασφαλίσει από τον Βαρουφάκη.

Δεν θα εκπλήξει κανέναν σοβαρά, αν στη συνέχεια ο Βαρουφάκης περιγράψει το έγγραφο της συμφωνίας σαν έναν κατάλογο ευνοϊκών για την ελληνική κυβέρνηση «παραγωγικών δημιουργικών ασαφειών». Και αυτό το έκανε ήδη ο Βαρουφάκης, προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι αυτό το ήθελαν και οι Ευρωπαίοι, εννοώντας και τους γερμανοεπηρεαζόμενους.

Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι η «βοήθεια» προς την Ελλάδα είναι αυτοπροστασία για τη Γερμανία

Θα πρέπει να υπενθυμίσει κανείς σε όλους τους ευρωπαίους ότι, όχι μόνο οι Έλληνες πρέπει να σωθούν με τα δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, η οποία έχει τώρα επεκταθεί. Όχι, είναι κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα χρειασθεί να σωθούν από την κατάρρευση, όταν τα δάνειά τους προς την Ελλάδα δεν θα εξυπηρετούνται. 

Την  πιθανή αυτή κατάρρευση επεσήμανε ο Σόιμπλε, όταν είπε στην Ομοσπονδιακή Βουλή ότι θα μπορούσε να προκύψει μια "μεγάλη ζημιά" για τη Γερμανία, αν δεν ανανεωθεί το πακέτο. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο ο Σόιμπλε, παρά τη ρητορική του, είναι αρκετά αδύναμος στο να αντιμετωπίζει τον Βαρουφάκη.

Όσοι το αντιλαμβάνονται αυτό, θα ήταν καλό και για τη Γερμανία να συμβούλευαν τον Σόιμπλε να μην εμπλέκεται με καμώματα πλαστής και γελοίας αγανάκτησης απέναντι στον Βαρουφάκη, συμβουλεύει με το άρθρο του ο δημοσιογράφος. Στις έρευνες της γερμανικής κοινής γνώμης ο Σόιμπλε κερδίζει με αυτόν τον τρόπο περισσότερες συμπάθειες. Όμως μετατρέπει τους περισσότερους γερμανούς σε σκεπτικιστές για το ελληνικό πακέτο διάσωσης. 

Και αυτό είναι επικίνδυνο. Η μη συνέχιση της «βοήθειας» δεν είναι καμία επιλογή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, για τους παραπάνω λόγους αυτοπροστασίας. Για αυτό δε θα πρέπει καθόλου να περνά από το κεφάλι των γερμανών πολιτικών ιθυνόντων η ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας για τη γερμανική ελίτ.

Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και η ελληνική κυβέρνηση. Έχει σοβαρά επιχειρήματα, για να μη κάνει πίσω, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το κούρεμα του χρέους, αλλά και τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να προωθηθεί η αυτοδυναμία της και να μη χρειάζεται νέα δάνεια στο μέλλον.


Γιώργος Κολέμπας από tvxs