> Voliotaki: Γιατί είναι τόσο ήρεμοι οι όμηροι των Τζιχαντιστών λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν;

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί είναι τόσο ήρεμοι οι όμηροι των Τζιχαντιστών λίγο πριν τους αποκεφαλίσουν;

Το φρικτό θέαμα του αποκεφαλισμού των ομήρων των Τζιχαντιστών το έχουμε ζήσει ήδη μέσα από τις οθόνες μας τρείς φορές. 

Και όσες φορές κι αν επαναληφθεί, πράγμα που όλου φυσικά απεύχονται, θα είναι το ίδιο σοκαριστικό. Γιατί όμως και οι τρείς άνθρωποι του εκτελέστηκαν από τον Τζιχάντι Τζόν, ήταν τόσο ήρεμοι λίγο πριν αποκεφαλιστούν;


Απάντηση στο ερώτημα δίνει ένας Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος από τους Τζιχαντιστές, ο Ντιντιέ Φρανσουά ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2014 μετά από 10 μήνες κράτησής του.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Europe1 ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν.

Ο Φρανσουά λέει ότι οι ισλαμιστές υποβάλλουν τους ομήρους σε δεκάδες εικονικές εκτελέσεις. Έτσι, ποτέ δεν ξέρουν πότε θα τους σκοτώσουν στ' αλήθεια. Τους εξαντλούν. Δεν πιστεύουν ότι θα τους εκτελέσουν. Νομίζουν ότι είναι ένα είδος πρόβας κάθε φορά.

Μάλιστα διηγείται, ότι ο Τζέϊμς Φόλεϊ, ο αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε πρώτος κρατούνταν μαζί του και τον είχαν υποχρεώσει πολλές φορές να σταθεί σε έναν τοίχο με τέτοιο τρόπο σα να τον σταύρωναν.

Ο δημοσιογράφος της Guardian Μάρτιν Τσούλοβ έγραψε: «Και οι τρείς όμηροι έδειχναν ήρεμοι έτοιμοι να αποδεχθούν την μοίρα τους. Είτε δεν γνώριζαν τι τους περίμενε, είτε μετά από μια περίοδο μακράς κράτησης πίστευαν ότι απλά το καλύτερο ήταν να κάνουν ότι τους λένε οι βασανιστές τους για να γλιτώσουν».

Ένας διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί είπε στον Τσούλοβ: «Οι άμοιροι άνδρες είχαν υποβληθεί σε δεκάδες εικονικές εκτελέσεις. Είχαν υποβληθεί σε αυτή την δοκιμασία άπειρες φορές. Τόσο διεστραμμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι».

Ο 53χρονος δημοσιογράφος Ντιντιέ Φρανσουά δεν είχε μιλήσει παρά ελάχιστα για την κράτησή του από τους Τζιχαντιστές. Το έκανε σεβόμενος τους πρώην συγκρατούμενούς του.

«Δεν μίλησα ποτέ γιατί οι απαγωγείς μου με είχαν απειλήσει με αντίποινα. Είχαν πει ότι θα σκότωναν όσους κρατούσαν αν μιλούσα. Έχω μιλήσει με τις οικογένειες των απαχθέντων αλλά δημόσια προτιμώ να μην λέω πολλά».

ΠΗΓΗ: DAILYMAIL